Gradska biblioteka u Čačku među najuspšenijim u Srbiji

Prošlogodišnja zvanična statistika za srpske biblioteke koje su  u mreži Cobiss.sr, kao i druge potrebne analize za 2019. bile su završene neposredno pred martovske dane kada je uvedeno vanredno stanje, kada su državne zastave Republike Srbije spuštene na pola koplja, a očuvanje života i zdravlja ljudi postala jedina tema. Iz navedenih razloga, Gradska biblioteka Čačak se do sada nije oglašavala i nije javnosti predstavila svoje rezultate, koji, činjenice govore, jesu za ponos, saopšteno je iz te ustanove.

Bibliotečka statistika za 2019. godinu koju objavljuje mreža Cobiss.sr, a koja se odnosi na podatke o broju članova javnih biblioteka u Srbiji i korišćenje njihovih usluga, kaže da je čačanska Biblioteka, uprkos činjenici da je prošle godine zbog preseljenja u novu zgradu počela rad sa korisnicima 28. marta, ostvarila više nego odlične rezultate.

“Ukupan broj aktivnih članova čačanske Biblioteke u 2019. godini bio je 7.917, što je svrstava na prvo mesto među svim javnim bibliotekama u Srbiji koje su u Cobiss sistemu. Po broju pozajmljenih publikacija, Gradska biblioteka je na drugom mestu među javnim bibliotekama. Njeni korisnici su bili u prilici da tokom godine biraju među 155.000 naslova knjiga i časopisa od kojih su 5.669 nabavljeni u 2019. godini”, ističe se u saopštenju.

Čitaonicu za dnevnu štampu i časopise, kao i čitaonicu u sklopu Odeljenja stručne literature i referensne građe koristilo više od pedeset korisnika na dnevnom nivou tokom 2019. godine, čime je čačanska Biblioteka rangirana na visoko treće mesto među javnim bibliotekama Srbije.

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, Čačak
Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, Čačak, Foto: Moravički Portal

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je dodatno ojačala kao bibliotečko-informacioni centar, ali i kao kulturni centar.

Uprkos ogromnom poslu oko preseljenja u novu zgradu koji je angažovao sve zaposlene, sve planirane manifestacije su redovno održane: 20. Štampana reč, 56. Disovo proleće, Leto u biblioteci, Dani evropske baštine, Dečji oktobar i druge.

Biblioteka je samostalno ili u saradnji imala više od 140 različitih programa i aktivnosti za sve uzrasne grupe i kategorije stanovništva. Održane su brojne književne večeri, promocije, tribine, predavanja, programi za decu, obeleženi su važni datumi i jubileji.

Tokom cele godine Biblioteka je imala neku izložbenu postavku u svom galerijskom prostoru, u odeljenjima u glavnoj zgradi, ali i u ograncima na selu. Deci i mladima je osim književnih susreta, kvizova i stalnih programa čitanja posvećen značajan broj kreativnih radionica.

I pored velikog obima posla Gradska biblioteka se potrudila da bude kulturni javni servis, s obzirom na to da je u proseku svakog drugog dana imala objavu na svom veb-sajtu koju su preuzimali lokalni i regionalni mediji. Više od 4.800 pratilaca je svakodnevno moglo da vidi objave na Fejsbuk stranici ustanove.

“Tokom pandemije Covid-19 naročito se izdvojio rad Odeljenja za digitalizaciju i nove tehnologije, jer je zahvaljujući njemu deo kulturnih sadržaja izmešten na društvene mreže i internet kanale. Zaposleni u tom odeljenju su digitalizovali 6.711 stranica građe”, saopštavaju iz Bibliteke.

Dobru izdavačku tradiciju Biblioteka je nastavila i u 2019. godini objavljivanjem sedam publikacija među kojima su značajna poetska izdanja, ali i stručna literatura koja unapređuje bibliotečko-informacionu delatnost.

Rezultati iz protekle godine potvrđuju da je izgradnja reprezentativnog prostora Biblioteke opravdala svaki uloženi dinar i pokazala kakve sve potencijale ima najstarija ustanova kulture u gradu, zaključuje se u saopštenju.

Moravički Portal / Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” / Foto: FB Gradska biblioteka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *