Grad i država za četiri godine uložili 7,5 miliona u Dom slepih i slabovidih

Država i grad Čačak su u protekle četiri godine uložili vše od 7.500.000 dinara u poboljšanje uslova za rad Doma slepih i slabovidih u Čačku. Osim ostalog, realizovan je projekat Unapređenja energetske efikasnosti  za koji je deo novca obezbedilo  i resorno ministarstvo.

Dejan Tomić, Predsenik Saveza slepih i slabovidih MOU sa predstavnicima Grada Čačka, Foto: FB profil Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika
Dejan Tomić, Predsenik Saveza slepih i slabovidih MOU sa predstavnicima Grada Čačka, Foto: FB profil Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika

“Grad Čačak je u protekle četiri godine uložio oko tri miliona dinara u našu organizaciju, ustvari u ovaj objekat. Možemo da se podičimo sa jednim lepim objektom koji je bio skoro urušen, počeo da prokišnjava, tako da smo uspeli da zamenimo kompletnu stolariju, uradimo fasadu, izolaciju, podignemo energetsku efikasnost na viši nivo. Elaborat nam je poklonio grad Čačak zajedno sa Fakultetom tehničkih nauka”, izjavio je predsednih Saveza slepih i slabovidih Moravičkog okruga Dejan Tomić.

Prema rečima Tomića, pre četiri godine kada je došao na čelo Saveza zatekao je gubitak od tri miliona dinara, a najveća dugovanja bila su prema javno komunalnim preduzećima.

Taj problem je rešen uz pomoć lokalne samouprave, a sredstva se sada obezbeđuju i ubiranjem novca od zakupa prostora od strane Stonoteniskog kluba Borac i Udruženja mladih umetnika.

“Pre četiri godine imali smo problem u funkcionisanju Međuopštinske  organizacije slepih i slabovidih. Istovremeno smo uočili i  problem SK Borac  i u razgovoru sa Đorđem Pejakom, prepoznatljivim licem stonog tenisa našeg grada,  postigli smo sporazum da oni uđu i krosite ove  prostorije i da za to plaćaju naknadu Savezu slepih i slabovidih. Oni su opet od toga servisirali svoje obaveze i nasleđeni dug za grejanje. Javno komunalno preduzeće “Čačak” je pomoglo ugradnju novih pumpi”, objasnio je pomoćnik gradonačelnika Milan Bojović.

Ukazano je i na status slepih i slabovidih u Čačku i napore društva da se Osobama sa invaliditetom omogući život bez prepreka.

“Ulaže se, ali sistematski u državi svugde invalidi su negde na marginama. To je logično u našem narodu godinama unazad. Našim ativnim radom, učešćem u javnom životu u prepoznavanju naših aktivnosti dolazi do sve bolje saradnje”, istakao je Tomić.

“Ono što je nama obaveza to je da sve  ove klubove i udruženja ubacimo u sistem da ne zavise od projekata odnosno godišnjih programa jer je to zaista nedovoljno za njihovo egzistiranje. Grad Čačak će jednim sistemskim ulaganjem moći sve da pokrije i da nadam se u perspektivi svi budu zadovoljni”, naveo je većnik Nemanja Trnavac.

Zgrada Doma slepih i slabovidih izgrađena je 1984. godine, a Međuopštinska organizacija ima više od 300 članova. Iz gradske uprave najavljuju da će nastaviti ulaganja na uređenju ovog prostora, a plan je da se realizuju  i projekti izgradnje kuglane i streljane.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *