Gost Ješevca ali i drugih delova opštine

Ješevac je planina udaljena od Gornjeg Milanovca oko 7 kilometara. Najviša tačka je Crni vrh na 902 metra nadmorske visine, odakle se pruža nestvaran pogled. Ako se ima u vidu lepota kraja, ali i hraninilište za divlje životinje smešteno dublje u šumi, skriveno od pogleda i slučajnih prolaznika, možda ne treba da čudi što je jedan iznenadni gost tri puta boravio na istoj lokaciji.

Na hranilište dolaze gotovo sve vrste divljači, divlje svinje, srne, lisice, divlje mačke, a i jazavci su česti gosti. Da hrane u svakom trenutku bude dovoljno, brinu članovi lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“ iz Gornjeg Milanovca. Na samom mestu gde se životinje okupljaju postavljene su dve kamere, koje beleže svaki trenutak 24 sata dnevno,a pokrete u vidu fotografije automatski prosleđuju licima zaduženim za ovu oblast. Pa je tako, u sredu poslepodne Dejanu Ristoviću, šumarskom inženjeru stigla fotografija nenadanog gosta.

Dejan Ristović, šumarski inženjer
Dejan Ristović, šumarski inženjer

– Jako je zanimljivo da je medved ovde proveo neka dva sata kupeći kukuruz, iako to nije neka posebna hrana za njega – kaže Ristović i dodaje – ponovo se vratio oko 22.30 i potvrdio da mu na nekoj njegovoj mapi, baš ovo mesto odgovara. Prema Dejanovim rečima medved je uslikan na par lokacija u milanovačkoj opštini, ni na jednu nije došao dva puta. Ali na Ješevac se vratio ponovo a lovačka kamera, poznatija kao foto klopka, zabeležila je kako se hrani i uživa.

Pre tri godine, medved je prošetao preko Rajca, Vujna, Ješevca do Rudnika.

-Ovo je već česta pojava medveda kroz nase krajeve, jer je u zadnjih dva meseca snimljen  na dva mesta i na još par lokacija su primećeni tragovi u Nevadama i Brđanima– kaže Dejan Ristović koji smatra da je reč o prisustvu više jedinki a ne samo jedne, sudeći prema veličini tragova.

Našeg sagovornika smo pitali kako reagovati ukoliko dođe do slučajnog susreta sa medvedom i da li postoji razlog za paniku, imajući u vidu da se kreće šumama koje se nalaze u blizini naseljenih mesta:

-I tamo gde postoji optimalan broj medveda, u staništima oko Tare, nisu zabeleženi  incidenti – kaže Ristović i naglašava da meda može da napravi problem sa pčelama, da uništi par košnica, ali i da napadne domaću stoku, međutim susret sa ljudima završava se tako što ipak medved pobegne.

Medvedi su  vrlo oprezna stvorenja, i najverovatnije će vas prvo oni ugledati i otići što dalje od vas a ako to ne bude slučaj, stručnjaci kažu da ne treba  dozvoliti da vas obuzme napad panike. Ako vas medved nije video, pokušajte da se neprimetno povučete. Što ste mu bliže, to je veći rizik da će hteti da se brani. Ako vas je već ugledao, znajte da vas se boji. Životinje obično napadaju kada su povređene, uplašene ili štite svoje mladunce. Ako medved ne pokazuje znake agresije, dajte mu priliku da ode.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.