Gornji Milanovac dobija zaštitnika prava građana – ombudsmana

Na prvoj sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac koja je održana danas, među najznačajnijim usvojenim tačkama našle su se usvajanje predloga Odluka o završnom računu opštine za 2019. godinu i drugi rebalans budžeta, kao i Nacrt Odluke o lokalnom ombudsmanu opštine Gornji Milanovac.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac kaže da je zbog pandemije korona virusa i vanrednog stanja tokom marta i aprila, završni račun tek sad stigao na usvajanje iako je trebalo da to bude zavšeno mnogo pre.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac
Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, Foto: Moravički Portal

– Završni račun za predhodnu godinu oslikava sve ono što smo mi radili tokom godine, koja je bila jedna od boljih godina kada je u ptanju realizacija bronjih infrastrukturnih projekata –kaže Kovačević i dodaje da je u drugom  rebalansu budžeta za tekuću godinu, najnaznačajnija stavka izgradnja ulice Dragiše Nikolića, koja će biti urađena u punom profilu u dužini do kraja GUP-A. Prema Kovačevićevim rečima, u ovom trenutku ovo je najlošija ulica koja pripada gradskom jezgru i upotreba te saobraćajnice je više nego otežana.

Drugim rebalansom budžeta opredeljena su dodatna sredstva Javnom preduzeću za izgradnju zbog proglašenja vanredne situacije izazvane obilnim padavinama na teritoriji opštine i Javnom komunalnom preduzeću  zbog vanredne situacije izazvane pandemijom Corona virusa, jer su sve vreme radili na dezinfekciji svih javnih površina i gradskih ulica. Sredstva iz rebalnsa budžeta preusmerena su i za pokrivanje troškova koje smo imali za funkcionisanje Opšte bolnice, ne samo tokom vanrednog stanja, već od kada je proglašena pandemija.

Sednica opštinskog veća opštine GM
Sednica opštinskog veća opštine GM, Foto: Moravički Portal

– Pokušali smo da izađemo u susret svim budžetskim korisnicima koji su iskazali potrebu ali u najvećoj meri novac će biti opredeljen za realizaciju infrastrukturnih projekata- kaže predsednik opštine.

Posebno zadovoljstvo nakon današnje sednice Opštinskog veća Kovačević je iskazao zbog usvojenog nacrta Odluke o lokalnom ombudsmanu opštine Gornji Milanovac.

-Po zakonu lokalne samouprave imaju pravo da imaju zaštitnika prava građana, odnosno ombudsmana kako glasi stručan naziv. Opština Gornji Milanovac je 2016. godine kada je izmenjen, prvi put u Statut ugradila  institutuciju ombudsamana. Veoma sam zadovoljan što je opština na čijem sam čelu prvi put pokrenula  izmenu statuta a danas posle 4.5 godine od kada sam predsednik opštine  došli smo do tog nivoa da možemo uvesti instituciju ombudsmana . To je jedan od  znakova da je opština Gornji Milanovac otvorena za sve građane, imaće tačnu adresu ,ime I prezime kome tačno mogu da se obrate za sve što misled a je nepravedno učinjeno prema njima od strane lokalne vlasti, javnih preduzeća I ustanova. Nadam se da ćemo demokratiju postaviti na viši novo I otvorenost lokalne  samouprave prema građanima biće transparentniji nego što je bilo do sada.

Danas je usvojen I nacrt Odluke o usvajanju Plana detaljne regulacije za izgradnju pristupne saobraćajnice “Gornji Milanovac – petlja Takovo”.

Sednica opštinskog veća opštine GM
Sednica opštinskog veća opštine GM, Foto: Moravički Portal

-Sagledane su sve primedbe koje su se uglavnom odnosile na to da se što manje objekata ruši na trasi novog puta i na trasi starog koridora koji će biti rehabilitovan. 22 primedbe su usvojene, pronađen je model kako će trasa sa jedne strane zadovoljiti potrebe svih koji će koristiti saobraćajnicu, pre svega privrede ali i potrebe meštana. Prezadovoljan sam načinom na koji je plan detaljne regulacije urađen, koji je usvojen od strane naše komisije za planove  i nadam se da će odbornici Skupštine opštine podržati ovakav plan. Ovo jeste zadnji korak pred potpisivanje ugovora sa izvođačem radova, pošto je sad urađena i  detaljna regulacija i projekat  prisupne saobraćajnice, znamo da je vrednost izgradnje 17.5 miliona evra, što će uložiti država Srbija plus u eksproprijaciju zemljišta koje je potrebno za to. Nadam se da ćemo u eksproprijaciju ući tokom septembra, da će tada biti i potpisani ugovori sa izvođačima a da realizaciju posla započnemo krajem godine – zaključio je Kovačević.

Osim navedenih, jednoglasno su usvojene i ostale predložene tačke Dnevnog reda koje će se naći pred odbornicima Skupštine opštine.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.