Gorko leto za pčelare

Česti kišni periodi od početka godine uticali su na pčelarstvo i medne prinose.

O problemima koji su zadesili pčelare, kako širom zemlje, tako i na području milanovačke opštine, razgovarali smo sa Mihailom Vulovićem, predsednikom Pčelarskog društva „Matica“ iz Gornjeg Milanovca.

– Bagremova paša nije lose počela, ali posle sedam dana su počele kiše i to je jedan od uzroka za loš prinos meda. Suncokretova paša na koju se sele pčele i na koju pčelari računaju kao na sigurnu, takođe nije ispunila očekivanja, a bilo je i slučajeva trovanja, pa su pored izostanka meda, pčelari ostajali i bez pčelinjih društava-rekao je Vulović i dodao:

– Apelujem na voćare da ne vrže prskanje hemikalijama u toku dana, već u večernjim časovima u dogovoru sa vlasnicima košnica, kao i da obaveštavaju svoje komšije pčelare o ovakvim aktivnostima kako bismo sačuvali pčele i sprečili njihovo izumiranje.

Prema rečima našeg sagovornika, Savez pčelarskih organizacija Srbije, ovu godinu će proglasiti elementarnom nepogodom za pčelarstvo. U dogovoru sa Vladom pokušaće da pruže pomoć pčelarima na teritoriji cele Srbije.

Vulović ohrabruje mlade pčelare da ne posustaju i veruju u mednija dolazeća leta. Kako kaže, i sam se  na početku suočio sa sličnom situacijom.

– Kad sam počeo da se bavim pčelarstvom, desile su se poplave i bili su jako loši prinosi meda, što utiče da se početnici demorališu, ali sam poslušao starije kolege da nastavim, proširio sam pčelinjak i već sledeće godine je bilo više meda. Sada imam preko sto društava. Za prinose u pčelarstvu se uzima prosek na nekih pet godina,a kako je u prethodnom periodu bilo loše vreme, to se odrazilo i na količine meda. To ne treba da obeshrabri pčelare, nadajmo se da će svaka naredna godina biti medonosnija-savetuje Vulović.

U idealnim uslovima po košnici se može iscediti 5-10 kg meda, a kada vremenski uslovi ugroze rad pčela, vrši se prihrana, kupuje se šećer, medne pogače, pravi šećerni sirup kako bi društva preživela. Sve to utiče na cenu meda koja je u poslednjih sedam dana dostigla 5,8 evra po kilogramu na otkupu na veliko. To je za pčelare dobra vest, ukoliko se cena održi i naredne godine i bude većih količina meda za prodaju.

Od ove godine počeo je da radi i Pogon Saveza pčelarskih udruženja Srbije koji funkcioniše na principu zadruge. Nihova ideja je da se izbore za što višu cenu meda na tržištu.. Ovde pčelari mogu predati viškove svih vrsta meda, a prikupljene količine otpremaju se za izvoz.

Moravički Portal / Katarina Srećković / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.