Fragmenti prošlosti: Balska istorija Srba u 19. veku

U maloj sali Doma kulture Čačak u petak 24. januara biće održano predavanje na temu balske istorije Srba. Predavanje prati istoriju srpskih javnih i dvorskih balova sa osvrtom na njihovu evropsku tradiciju.

U 19. veku balovi su se u Evropi visoko kotirali na mapi društvenih dešavanja. Prateći tu modu oni su se veoma uspešno primili i u srpskom društvu, koje im je dalo i osobenosti sopstvene kulture. Pored značajnog društvenog događaja zabavnog karaktera oni su bili prilika da se ljudi povežu, ugovore poslove i brakove, ali i kao moćno sredstvo političke i nacionalne reprezentacije u veku borbe za nacionalna prava manjina u Habzburškoj monarhiji.

Autor predavanja je ovoj temi prišao upravo na taj način, u želji da balove osvetli iz raznih uglova koristeći se činjenicama iz nacionalne i kulturne istorije, istorije muzike i slikarstva, kao i poezije. Predavanje je bogato ilustrovano vizuelnim i muzičkim primerima, kao i video zapisima rekonstrukcija igara koje su bile rado igrane na balovima.

Gost tribine biće Milorad Stokin, master muzički umetnik, operski pevač, pisac, i pasionirani istraživač prohujalih vremena. Autor je i urednik FB stranice „FRAGMENTI PROŠLOSTI“ koju prati više od 100.000 ljudi.

moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *