Formirana radna grupa za izgradnju severne obilaznice oko Kragujevca i državnog puta od Kragujevca do Mrčajevaca

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture juče je održana konstitutivna sednica Radne grupe za praćenje i realizaciju projekta „Izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnje državnog puta IA reda od Kragujevca do veze sa državnim putem IA- A5 (E-761) u Mrčajevcima“, na čijem je čelu kao predsednik Radne grupe ministar Tomislav Momirović.

Članovi radne grupe su uz predstavnike ministarstva, Javnog preduzeća Putevi Srbije i direktor Koridora Srbije Aleksandr Antić i gradonačelnici sa timovima svih lokalnih samouprava iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i opštine Knić, saopštilo je ministarstvo.

“U toku je izrada planske i projektne dokumentacije za ovaj putni pravac, u čijoj će predstavnici svih opština aktivno učestvovati. Nosilac izrade planske i projektne dokumentacije su JP Putevi Srbije, a investitorsku funkciju u procesu izgradnje deonice obavljaju Koridori Srbije. Očekivani period završetka izrade planske i projektne dokumentacije je do kraja 2021. godine, kada se može očekivati početak prvih pripremnih radova”, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je potvrđeno da će se posebna pažnja posvetiti teritoriji opštine Knić zbog pitanja bavljenja  poljoprivredom u tom kraju i da će se svi zahtevi lokalne samouprave posebno uvažiti.

Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca je izuzetno važan projekat, pomenuta obilaznica će planiranom trasom povezati najznačajnije ulazno izlazne pravce: državni put IB reda br. 24 Batočina-Kragujevac-Kraljevo, državni put IB reda br. 25 Kragujevac-Topola, državni put IIA reda br. 177 Kragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta IB reda br. 24 Batočina-Kragujevac-Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku. Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca  će dovesti do punog izražaja pogodnog saobraćajno geografskog položaja i povoljne saobraćajne pristupačnosti grada i njegov značaj u regionu i državi.

“Državni put  IA reda od Kragujevca do veze sa državnim putem IA-A5 (E-761) u Mrčajevcima, a koji će povezivati državni put IA-A5 (E-761) – deonicu Pojate-Preljina sa Severnom obilaznicom grada Kragujevca, doprineće opštem napretku investicionih ulaganja u infrastrukturu i ubrzanje ukupnog ekonomskog razvoja gravitacionog područja, kao i smanjenju vremena putovanja, boljim uslovima vožnje i unapređenja drumskog saobraćaja kroz rešavanje pitanja protoka i smanjenje zadržavanja drumskih vozila. Pri tome, ne treba potceniti ni međusobni uticaj visoko kvalitetnog putnog pravca i regionalnog razvoja. Pomenuti putni pravac rezultiraće ekonomskim, bezbedonosnim, ekološkim i drugim efektima, kao i boljim nivoom usluge za učesnike u saobraćaju”, zaklmjučeno je u saopštenju.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Foto: FB Milun Todorović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.