Evropska unija donirala Čačku dve mobilne ambulante

Evropska unija (EU) donirala je Čačku dve mobilne prijemno – trijažne ambulante za pregled pacijenata sa simptomima zaraze virusom korona. O vrednosti ove, kao i druge pomoći od EU javnost će biti obaveštena po okončanju vanrednog stanja, rečeno je novinarima.

Mobilne kontejnere dobili su Dom zdravlja i Opšta bolnica u Čačku, a cilj je da se spreči ulazak virusa u te zdravstvene ustanove.

Direktor Doma zdravlja Dr Aleksandar Pajović je izjavio da je ova donacija najava daljeg rada te ustanove ukoliko ova infekcija ne završi tokom letnjih dana i novi talas se pojavi na jesen.

“Što znači da neće biti opuštanja i dalje ćemo se priremati, biće svo naše osoblje pripravno, sva oprema koju smo u poslednje vreme dobili velikim donacijama i naporima grada. I ova donacija EU značiće nam puno jer ovde ispred zgrade Doma zdravlja pregledaćemo pacijente koji su sumnjivi na koronavirus, da ne budu u populaciji sa drugim pacijentima”, istakao je Dr Pajović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio se EU na pomoći i razumevanju.

“Ova donacija će nam značiti puno jer ćemo skratiti infektivne puteve. Neće biti ulaska ni u Dom zdravlja ni u Opštu bolnicu. U slučaju da se virus na jesen vrati imamo jednu ovakvu ambulantu u Domu zdravlja, a drugu u Opštoj bolnici, nećemo imati više ambulantu za te namene u Ljubiću, kao i prijemno trijažni deo u bolnici već će to biti prijemno trijažne opremljene mobilne ambulante”, naveo je Todorović.

U Domu zdravlja ističu da do sada nijedan zdravstveni radnik u toj ustanovi nije zaražen virusom korona, da poseduju dovoljno opreme i drugih medicinskih sredstava i da su spremni za dalji rad.

Podsetimo, u Čačku je od početka epidemije do sada potvrđeno 82 slučaja zaraze Kovidom-19, preminulo je deset, a izlečeno trideset obolelih.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Alekić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *