Epidemiološka situacija u Gornjem Milanovcu pod kontrolom

Direktor Doma zdravla Aleksandar Čivović rekao je da je u prijemnoj ambulanti u protekla 24 sata bilo 15 pregleda i da je preventivno za dva lica izrečena mera kućne izolacije dok ne stignu rezultati njihovog testiranja. Uzeta su još 4 brisa koja su prosleđena Zavodu za Javno zdravlje u Kraljevu.

“Juče u toku dana, imali smo 4 hospitalizacije novoobolelih lica, 3 pacijenta  smeštena su u Opštu bolnicu, a jedno lice je poslato u Čačak u kolektivni smeštaj” – rekao je Čivović.

On je podsetio da se odnedavno primenjuje novi algoritam i da se pacijenti otpuštaju iz bolnice nakon prvog negativnog testa, kada odlaze u kućnu izolaciju na 14 dana, a neposredno pre isteka tog roka, radi se još jedan kontrolni test.

“Četiri pacijenta nam se trenutno nalaze u Kragujevcu, 3 su u kolektivnom smeštaju u Čačku, a 13 pacijenata je smešteno u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu i njihovo se stanje pomno prati” – rekao je Čivović.

Što se epidemiološke situacije tiče, Čivović je istakao da su svi kontakti identifikovani i izolovani, a rizični kontakti su i testirani. Prema njegovim rečima, epidemiološka slika je, sa dodatna 4 brisa koja su juče poslata na analizu, zaokružena, te su očekivanja da će se pojaviti neki novi slučajevi zaraze mala. Čivović je apelovao na sve građane da i pored ublažavanja mera nastave da se ponašaju savesno i odgovorno i da nastave da koriste lična zaštitna sredstva i u periodu koji je pred nama.

“U toku jučerašnjeg dana u KBC Kragujevac prebačena je još jedna pacijentkinja kojoj se stanje pogoršalo” – rekao je Predrag Šutić. On je dodao da je od ukupno 4 pacijenta koji se nalaze u Kragujevcu, jedan prebačen na odeljenje za lakše slučajeve, jer je dobro odreagovao na inicijalnu terapiju, a da su tri pacijenta smeštena u Kovid centar. Jedna osoba je na respiratoru, a dve su na neinvazivnoj kiseoničkoj terapiji.

“Za 4 pacijenta iz Opšte bolnice čekaju se rezultati testova. Neki od njih su kontrolni, a neki su novi, odnosno, prvi test sekod ovih pacijenata pokazao kao negativan, ali sama klinička slika uputila nas je da testiranje ponovimo. Njihove rezultate očekujemo u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana”  – rekao je Šutić.  On je dodao da su svi pacijenti dobrog opšteg stanja i da je do sada 90 posto njih dobro odreagovalo na terapiju za lakše, odnosno, srednje teške slučajeve Kovida 19. On je takođe rekao da do promene stanja može doći naglo, i da pacijenti u samo nekoliko sati mogu razviti znatno težu kliničku sliku.

Moravički Portal / Milica Vukelić 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *