Epidemiološka situacija u Gornjem Milanovcu pod kontrolom

Epidemiološka situacija u Gornjem Milanovcu se polako stabilizuje. Imajući u vidu da je u ovom trenutlku jedno lice u KC Kragujevac, tri lica u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, a 85 izlečeno i 25 kao i kontakti svih u kućnoj izolaciji, može se reći da je klinička slika blaža kada su u pitanju pacijenti pozitivni na Korona virus. Analizirajući dosadašnji rad Kovid ambulante posle ukidanja vanrednog stanja, doktor Aleksandar Čivović, kaže da se situacija sa virusom menjala i znatno pogoršala krajem juna, kada se ukazala potreba za njenim ponovnim otvaranjem.

doktor Aleksandar Čivović, vd direktor Doma zdravlja
doktor Aleksandar Čivović, vd direktor Doma zdravlja, Foto: Moravički Portal

– Napravili smo presek rada Covid ambulante u prethodnom periodu i možemo reći da je situacija bila drugačija tokom juna, kada smo u kontinuitetu imali oko 10 negativnih PCR testova dnevno, da bismo došli do trenutka kada nismo ni imali posete Covid ambulanti, pa smo privremeno prekinuli sa njenim radom. – rekao je za GM Press doktor Aleksandar Čivović, vd direktor Doma zdravlja i dodao – krajem juna javila se potreba sa ponovnim otvaranjem Kovid ambulante, najpre u jednoj, a zatim u dve smene od 7-20 časova uveče, uveli smo međusmenu, četvrtu ekipu.

Broj pregleda u Kovid ambulanti posle njenog ponovog  otvaranja koji se kretao od oko sedamdeset lica na dnevnom nivou, prema Čivovićevim rečima znatno je opao, pa je prethodni vikend, ambulantu posetilo oko petnaestak pacijenata.

– Ono što je bitno je da broj konstantno pada, bude od 40 do 60 pregleda na dnevnom nivou, uglavnom konsultacije, kontrole, pregledi, ali ono što je bitno, da novih pozitivnih lica  na korona virus nema, pa možemo reći da je epidemiološka situacija na teritoriji opštine Gornji Milanovac stabilna, pod kontrolom i u blagom opadanju.-kaže Čivović.

Popravljanju epidemiološke situacije doprinelo  je poštovanje preventivnih mera, upotreba ličnih zaštitnih sredstava , češće pranje ruku, izbegavanje javnog okupljanja i uvažavanje fizičke distance.

S obzirom da osobe koje su bile u samoizolaciji, ili su i same bile pozitivne na korona virus, različito reaguju na taj period, u njihovo lečenje biće ponovo uključen psiholog Doma zdravlja koji će im pomoći da prebrode krizu.

Kako saznajemo, u drugom špicu prvog talasa epidemije, broj za psihološku podršku sugrađanima biće aktivan već od četvrtka, 20. avgusta.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.