Edukativna predstava „Drvce je drug“ oduševila mališane

U organizaciji KC GM, sinoć je u Bašti Doma kulture, sa početkom u 18 sati, odigrana prestava za decu „Drvce je drug“, u produkciji Edukativnog teatra iz Subotice.

Edukativni teatar bavi se produkcijom i izvođenjem predstava za decu u saradnji sa glumcima Srpskog Narodnog pozorišta i Pozorišta mladih iz Novog Sada. Veći deo njihovog repertora čine edukativne predstave za decu koje se igraju na redovnom repertoaru Pozorišta mladih. Teme kojima se bavi ovo pozorište važne su za dečji razvoj i obrazovanje, a jedna od njih je obrađena upravo kroz predstavu “Drvce je drug”, koja je sinoć predstavljena i milanovačkim mališanima.

Prema rečima glumca Stefana Beronje, koji u ovoj predstavi igra Gospodina Drvomrzića, alergičnog na drveće, koji betonira parkove i pretvara ih u parkinge, tema očuvanja prirode aktuelnija je nego ikad do sada. Njegov utisak je da su deca veoma spremna da prihvate sugestije o tome na koji način mogu da pomognu prirodi, u situaciji kada se ona bori za opstanak, pogotovu kada im se plasiraju kroz pozorišni komad koji ostavlja na njih jak utisak, pa ga dugo nakon toga prepričavaju i pamte.

Uloga Drvceta, pripala je glumcu Milošu Laziću, čiji je zadatak bio ključan – on jednostavno mora da pokupi sve simpatije publike inače, propada predstava. Iako ima najmanje teksta, deca su za njega tokom predstave najviše zabrinuta. Predstava je izvođena gotovo 100 puta do sada u različitim gradovima Srbije, ali i regiona. Lazić kaže da je za uspešno izvođenje ključno ostvariti dobar odnos sa publikom, a da su stvari poput scenografije, i svetla, iako jako bitni elementi, u ovom slučaju samo jedan od faktora koji utiču uspeh predstave i reakciju publike. Kada se radi predstava za decu najvažniji su iskrena motivacija i predanost, a to je potvrdila i Nadežda Jakovljević koja je u ovoj predstavi bila u ulozi Kišoljuba Hrastića. Prema njenim rečima, još pre početka predstave, ona proceni publiku i u odnosu na njihov uzrast i raspoloženje proceni kakav će pristup primeniti.

Glumačka ekipa kaže da im se milanovačka publika izuzetno dopala, zadovoljni su što je bilo i starije i mlađe dece, a kako je publika doživela predstavu i da li je nešto novo naučila pogledajte u centralno-informativnoj emisiji „Dan“ na TV GM Plus.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *