Dva slučaja potvrđeno izlečenih pacijenata, očekuju se rezultati testova za još 17 lica

Na današnjoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije Komandant štaba za vanredne situacije Dejan Kovačević rekao je da u protekla 24 sata na teritoriji  naše opštine nije bilo kršenja policijskog časa niti mere zabrane kretanja za lica starija od 65 godina. Kada je virus Kovid 19 u pitanju, za sada nema novooblelih, ali još uvek se čekaju rezultati testova za 17 lica kojima je prethodnih dana uzet bris.

„Slika je takva da imamo 18 obolelih, od toga je nažalost jedno lice je preminulo, ali ono što je dobro, to je da smo dobili potvrdu o negativnom kontrolnom rezultatu za još jedno lice, što znači da sada imamo dva potvrđeno izlečena pacijenta na teritoriji naše opštine. To lice će biti otpušteno sa bolničkog lečenja u preventivnu kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana“ – rekao je Kovačević.

Štab za vanredne situacije će i tokom praznika nastaviti regularno sa radom. Javno komunalno preduzeće produžiće grejnu sezonu dokle god za to bude postojala potreba.

„Nastavićemo sa dezinfekcijom i Doma zdravlja i Opšte bolnice, a s obzirom da je policijski čas po potrebi ćemo dezinfikovati i ostale javne površine. Inače, svakodnevno se vrši dezinfekcija, ulica i trotoara i postavljaju se dezobarijere po stambenim zgradama. Dezinfekcija javnih površina se vrši na svaka dva sata, jer se takva praksa pokazala kao delotvorna“ – objasnio je Kovačević.

U toku jučerašnjeg dana hospitalizovana su 3 lica za koja su juče ujutru stigli rezultati kojima je potvrđeno da su obolela od Kovida 19. Aleksandar Čivović, direktor Doma zdravlja, izvestio je o situaciji u Kovid ambulanti u protekla 24 sata.

„U prijemnoj ambulanti Doma zdravlja juče smo imali 22 pregleda. Za sedam lica urađen je rtg pluća i uzeto je 7 briseva. Od tih 7, 3 su za onkološke pacijente“ – rekao je Čivović dodavši da je u toku jučerašnjeg dana stigla nova instrukcija za postupanje sa onkološkim pacijentima, po kojoj se ukida naredba da onkološki pacijenti pre odlaska na zakazane termine moraju  da imaju odrađen test i potvrdu sa izjavom da je test negativan.

„Mi imamo dovoljno brzih testova za sve onkološke pacijente, ali imajući u vidu da je ova odluka stavljena van snage, sa naše tačke gledišta takva testiranja bi bila suvišna i nepotrebna“ – pojasnio je Čivović.

Dr Aleksandar Čivović, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu

Što se tiče rada seoskih ambulanti, on je korigovao informaciju od juče rekavši da će tokom praznika raditi ambulanta na Rudniku, ali i ambulanta u Pranjanima, danas i u ponedeljak u periodu od  8 do 12 časova. Prijemna ambulanta Doma zdravlja radiće uobičajeno od 7 do 22 sata, Hitna i pedijatrijska služba rade 24 sata, a ostale službe od 8 do 12 časova.

U Opštu bolnicu juče su smeštena 3 nova pacijenta sa Kovidom 19, o čemu je izvestio Predrag Šutić, direktor Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

„Trenutno je u Opštoj bolnici smešteno 11 lica sa Kovidom 19. Šest lica se nalazi na Grudnom odeljenju, a pet na odeljenju neurologije. Oni su smešteni u izolacionom delu tih odeljenja. Hospitalizovano je i pet lica za koja se čekaju rezultati testa. Za četiri lica koja su u stabilnom stanju ovih dana očekuju se rezultati kontrolnih testova“ – rekao je Šutić.

Dr Predrag Šutić, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu

Odeljenje neurologije predviđeno je za lica sa lakšom kliničkom slikom, tako da će pacijenti sa upalom pluća biti prebačeni na grudno odeljenje kad stignu rezultati kontrolnih testova za lica koja se dobro oparavljaju i za koja se očekuje da će biti otpušteni sa bolničkog lečenja.

Što se tiče nestašica snabdevanja električnom energijom do kojih je dolazilo u proteklih par dana na prostoru Kamenice, Bogdanice i Gojne gore, Komandant štaba za vanredne situacije, rekao je da su problem nastali jer je u pitanju stari dalekovod koji se nalazi na drvenim stubovima. Kovačević je rekao da je za sada snabdevanje el. energijom stabilizovano, ali da je sa direktorom javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije postignut dogovor da se kompletna dalekovodna mreža, koja pokriva taj deo opštine, odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, zameni, kako ubuduće ne bi dolazilo do ovakvih problema.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *