Dva pacijenta preminula, osmoro izlečeno

Dr Aleksandar Čivović, član Štaba za Vanredne situacije u Gornjem Milanovcu i direktor Doma zdravlja izjavio je saučešće porodicama dvoje preminulih pacijenata koji su se nalazili u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Što se tiče tri pacijenta koja su smeštena u Kliničkom centru Kragujevac, njihova klinička slika znatno blaža i ne zahteva uključivanje na respirator, pa se nadamo njihovom skorom otpustu kući – rekao je dr Čivović i dodao: do sada, na žalost, imamo ukupno četiri preminule osobe, i osam izlečenih pacijenata. Juče je iz Plave hale otpušten jedan pacijent negativan na korona virus u kućnu izolaciju, a danas se iz Opšte bolnice na kućno lečenje otpušta još jedan pacijent kao negativan. Tri pacijenta nalaze se u Plavoj hali, jedno lice je upućeno na Infektivnu kliniku u Beograd i 16 lica se nalaze u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu koji su bez ozbiljnije kliničke slike. – zaključio je dr Čivović.

Juče je u Prijemnoj ambulanti Doma zdravlja bilo 13 pregleda, odrađeno je sedam rtg, sedam laboratorija i sedam testova. Od tih sedam briseva pet lica su sa poznatih lista kontakata, i ona imaju simptome koji ukazuju na prisustvo infekcije. Oko 250 ljudi je u izolaciji, a to su kontakti potvrđenih obolelih.

Prema instrukcijama Vlade, ukoliko bi bilo novih potvrđenih slučajeva COVIDA-19, svi članovi porodica bili bi odmah testirani – rekao je dr Čivović dodavši da se ovo takođe odnosi i na radne organizacije i firme, tj. da se zaposleni kojii su ubili u kontaktu sa potvrđenim obolelim licem odmah testiraju.

Testova imamo dovoljno kao i zaštitne opreme, a medicinsko osoblje je maksimalno angažovano – rekao je dr Čivović i dodao: koristim priliku da se zahvalim svim lekarima i medicinskim sestrama u Kovid ambulanti, i Prijemnoj trijažnoj ambulanti, kako Doma zdravlja, tako i Opšte bolnice u Milanovcu koji su u stalnom kontaktu sa pacijentimai koji daju sve od sebe u ovoj borbi protiv korona virusa. – naglasio je Čivović.

Ovom prilikom, dr Čivović uputio je apel svim sugrađanima da se odgovorno ponašaju, da socijalne kontakte svedu na minimum, kao i da obavezno koriste zaštitnu opremu, jer svako rizično i neodgovorno ponašanje može doprineti daljem širenju infekcije i većem broju zaraženih.

Naši sugrađani koji su izgubili bitku sa COVIDOM-19 veliki su gubitak kako za svoje porodice, tako i za čitavu zajednicu, zato svaki pojedinac treba da se ponaša u skladu sa propisanim merama Vlade, kako bismo izbegli veće gubitke.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *