Državni fakulteti i dalje najtraženiji kod budućih brucoša

Turistička organizacija Čačka već 16 godina organizuje prezentaciju visokoškolskih ustanova želeći na taj način da učenicima završnih razreda srednjih škola omogući što lakši izbor budućeg akademskog zanimanja. Ove godine na prezentaciji fakulteta, akademija i visokih škola „Indeks 2020“ učešće su uzele 42 visokoškolske domaće ustanove. Turistička organizacija Čačka ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Školskom upravom, čačanskim srednjim školama i Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku.

Čačanski srednjoškolci su danas u Domu kulture imali šansu da se upoznaju sa uslovima upisa i studiranja svih videćih visokoškolskih ustanova Srbije. Čačanski maturanti su najveće interesovanje pokazali za državne fakultete, kao i kvote i uslove upisa.

Nemanja Rnić, maturant Tehničke škole u Čačku / Foto: INFO 24

„Obišao sam sve štandove tehničkih fakulteta i mislim da već znam na koji ću se uspisati. Svakako će to biti državni fakultet, o privatnim nisam razmišljao“, izjavio je Nemanja Rnić, maturant Tehničke škole u Čačku.

Sličnog mišljenja su i njegovi vršnjaci iz Gimnazije Đurđina Vasiljević i Andrija Đurić, koji takođe smatraju da na državnim fakultetima mogu dobiti kompletnije obrazovanje i da se ta diploma više vrednuje.

„Zainteresovana sam za Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, jedino što zameram je nedostatak konkretne prakse koju studenti prava imaju na privatnim fakultetima“, rekla je Đurđina.

Čačanski matranti jednoglasno su pozdravili organizaciju ovakve manifestacije, jer, kako kažu, na jednom mestu mogu da se informišu o svim pitanjima koja su bitna za upis fakulteta. Učešće na današnjem sajmu obrazovanja uzele su 42 visokoškolske ustanove, sa gotovo svih državnih i privatnih univerziteta. Njihovi predstavnici nastojali su da odgovore na svako pitanje čačanskih srednjoškolaca.

Jelena Petrović, PR Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji / Foto: INFO 24

„Na sajmu obrazovanja u Čačku smo prisutni osam godina i ova praksa predstavljanja naše visokoškolske ustanove se pokazala kao veoma dobra. Učenici se interesuju za studijske programe, kvote za upis i ovo je odlična prilika da sve to saznaju na jednom mestu. Inače, mi smo najmlađi fakultet Univerziteta u Kragujevcu, ali jedini koji u ovom trenutku školuje kadar za zdravstveni turizam, stoga ne čudi što je gužva na našem štandu“, rekla je Jelena Petrović, saradnik za odnose s javnošću Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku maturanti su se najviše raspitivali o broju mesta za softverska zanimanja. Prošle godine na jedno slobodno mesto, konkurisala su dva maturanta.

„Ako ne na informacionim tehnologijama, mesta uvek ima na nekom od ostalih studijskih smerova. Učenicima se dopada naša praksa da svake godine organizujemo besplatnu pripremnu nastavu za sve zainteresovane srednjoškolce koja se sprovodi subotom. Naravno, maturanti koji pohađaju tu nastavu, nisu u obavezi da upišu naš fakultet“, rekla je Nataša Cvijović, PR Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Turistička organizacija Čačka ovu manifestaciju već 16 godina organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Školskom upravom, čačanskim srednjim školama i Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku.

„Ove godine imamo čak 42 učesnika, visokoškolskih ustanova. Interesovanje je i veće, ali zbog prostora za sada je u ovom obimu. Stavljajući akcenat na mlade i obrazovanje, ovo je još jedan korak lokalne samouprave ka tom cilju“, izjavio je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka. 

Kako se moglo čuti na mnogim štadovima sa fakulteta, akademija i viših škola motiv da se promovišu u Čačku vide u velikom broju studenata koji iz ovog dela Srbije upisuje njihove fakultete. Dodatan motiv za dolazak u Čačak je i simbolična kotizacija za učešće, budući da se na sličnim  manifestacijama učešće plaća i do nekoliko stotina hiljada dinara.

„Svake godine sve je veći broj studenata iz ovog dela Srbije koji dolazi u Novi Sad. Čini mi se da je ovo retka prilika tokom koje niko ne profitira, osim maturanata, koji sve potrebne informacije mogu dobiti na jednom mestu. Jedino što mnogi od nas u ovom trenutku ne znamo je visina školarine, ali se nadamo da ona neće biti menjana“, rekli su sa jednog novosadskog fakulteta.

Gužva na sajmu obrazovanja / Foto: INFO 24

Današnji sajam obrazovanja u Čačku organizovano u pratnji svojih profesora posetili su skoro svi čačanski maturanti, ali i učenici nižih razreda srednjih škola. Najveća gužva je bila pred štandovima Medicinskog i Fakulteta organizacionih nauka koje tradicionalno upisuju čačanski Gimnazijalci.

Gordana Injac / INFO 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *