Država povoljnim kreditima pomaže privredu

Ministarstvo privrede Republike Srbije, objavilo je Program finsnijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom covid 19. Osnovni ciljevi Programa su finansijska podrška privrednicima kako bi oni mogli redovno da izmiruju svoje obaveze prema dobavljačima, zaposlenima i državi.

„To je zaista povoljan kredit gde je do sada predato oko 1.400 zahteva od kojih su 400 odobreni, kredit koji se daje na 36 meseci sa godinu dana grejs perioda sa jedan posto kamate. Uslov da bi privrednici mogli da konkurišu za ovaj takozvani „kovid kredit“ je da nisu otpuštali radnike, odnosno da nisu otpustili više od 10 odsto zaposlenih i da imaju najmanje jednog radnika. Veliki broj privrednika iz Čačka je konkurisao, deset preduzeća je već dobilo sredstva“, kaže Gorana Tanasković, rukovodilac Regionalne privredne komore za Raški i Moravički okrug u Čačkku.

Preko Fonda razvoj raspisani su konkursi za povoljne namenske kredite privrednicima koji posluju kraće od dve godine ili tek nameravaju za započnu poslovanje. Reč je o start ap preduzećima.

„Krediti se kreću do pet miliona dinara, bespovratni su od 30 do 40 odsto za privrednike koji dolaze iz nerazvijenih opština. Ovaj kredit je namenjen startpapovima, odnosno svim svim preduzetnicima početnicima. U konkursu je jasno navedeno koje delatnosti ne mogu konkurisati. Kredit je prvenstveno za nabavku opreme, a 350.000 dinara je može dobiti za adaptaciju objekata“, rekla je Gorana Tanasković. 

Realizacija Programa finsnijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom covid 19 počela je sredinom prošlog meseca i vršiće se do utroška sredstava, a najkasnije do 10. decembra tekuće godine. Za ove namene opredeljeno je 24 milijarde dinara.

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *