Dr Toštić: Broj zaraženih koronom ne pada onliko koliko bismo želeli

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku Dr Aksentije Tošić izjavio je da već nekoliko dana pada broj zaraženih virusom korona u Moravičkom okrugu, osim u Ivanjici gde se u poslednjih desetak dana beleži porast broja inicirafnih.

„Nadao sam se bržem padu, međutim već nekoliko dana mi beležimo pad ali ne onoliko koliko bismo želeli“, naglasio je Dr Tošić.

Dr Tošić je naveo da je procenat pozitivnih uzoraka manji nego pre dve nedelje.

„Za razliku od činjenice da smo pre desetak, petnaest dana imali po dvadesetak pozitivnih iz grada Čačka, sada je taj broj pao ispod deset. Isto važi i za ostale  opštine, izuzev opštine Ivanjica koja u poslednjih desetak dana beleži porast  broja pozitivnih“, izjavio je Dr Tošić.

Istakao je da se radi tzv. ciljano testiranje osoba koje su već u bolnicama, koje imaju simptome virusa korona, koje su bile IGM pozitivne na brzim testovima i za koje se u visokom procentu očekuje da budu pozitivne.

„ I tako ciljano testiranje beleži solidan pad broja pozitivnih u odnosu na pre deset dana. Tada je bilo od 25 do 28% pozitivnih od ukupnog broja testiranih, a sada je taj procenat ispod 15%“, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku.

Izrazio je nadu da će trend pada biti nastavljen.

„Nažalost to nije strmoglavi, nagli prestanak, to je blag pad, iz dana u dan manji procenat, ali jako blago. Ta kriva jeste u padu, ali ne u strmoglavom već umerenom“, zaključio je Dr Tošić.

Dodao je da je Zavodu za javno zdravlje u Čačku prošle sedmice omogućeno da šalje veći broj testova nego prethodnih nedelja, što znači da se sada u toku dana u laboratorije na analizu dnevno šalje 120 do 130 uzoraka.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.