Dr Sretenović: Infekcija koronom je eksplodirala, kliničke slike sve teže

Direktor Opšte bolnice u Čačku Dr Miroslav Sretenović izjavio je danas da su bolnički kapaciteti u kovid paviljonima puni (jutros 209 pacijenata, 42 u privremenoj bolnici u palvoj hali), kao i da svakodnevno u prijemno-trijažnu ambulantu te ustanove dolazi izuzetno veliki broj pacijenata.

“Planiramo da bude nešto otpusta pacijenata iz bolnice i iz Plave hale najverovatnije. Radimo na dnevnom nivou. Pokušavamo da izjednačimo prijem i otpust pacijenata”, naveo je Dr Sretenović.

Zbog velikog broja prvih pregleda (juče 120), direktor bolnice je još jednom apelovao na sve bolesne sugrađane da se prvo jave u kovid ambulante Doma zdravlja.

“To je ogroman pritisak na ambulantu za 24 sata. Postavlja  se pitanje da li postoji kraj svemu ovome, toliki broj novozaraženih, toliki broj novih slučajeva, govori o tome da je infekcija eksplodirala, da je zaista masovno zaražavanje, inficiranje. Gde će se zaustaviti, kada će se zaustaviti to je ono o čemu najviše razmišljamo i čekamo momenat kad ćemo moći da malo odahnemo i da kažemo da se smiruje”, istakao je Dr Sretenović.

Ponovio je da pacijenti koji su hospitalizovani ostaju na lečenju do sedam, 15 ili 20 dana i samim tim, uslovno, su smanjeni kapaciteti.

“Što epidemija dalje odmiče kliničke slike kod pacijenata su sve teže i teže”, upozorio je Dr Sretenović.

Ukazao je i na problem sa isporukom kiseonika jer su potrebe u celoj Srbiji velike ali da za sada uspevaju da nabave potrebne količine.

Uputio je apel sugrađanima da budu disciplinovani tokom Nikoljdana i Nove godine.

“Apel, dolazi nam Nikoljdan, Nova godina, ljudi moraju shvatiti da ukoliko se budu i dalje opušteno ponašali, ako se budu pravili veliki skupovi, mogućnost inficiranja je ogromna. To  će samo produžavati i dužinu epidemije, a samim tim i sve probelme koje ima zdravstveni sistem”, poručio je Dr Sretenović.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.