Dr Luković: Za dve do tri nedelje epidemija u razumnim okvirima

Šef Radnog tima za praćenje širenja epidemije korona virusa na teritoriji grada Čačka Dr Mihailo Luković izjavio je danas da očekuje značajan pad broja obolelih za dve do tri nedelje.

„Kriva se obara, ide nizbrdo polako. U toj se fazi nalazimo. Trebaće nam još dve, maksimalno tri nedelje da se uvede u razumne okvire i da se sistem vrati u normalno funkcionisanje, ako se ne dogode incidenti u zatvorenim kolektivima. Sem staračkog doma koji ima 80 korsinika, sve druge zatvorene sredine nisu toliko relevantne da ne možemo da ih saniramo“, naveo je Dr Luković.

Dr Luković je podsetio da je na početku epidemije u martu izneo aproksimativne brojke koliko će biti ukupno obolelih i umrlih od  Kovida-19 u Moravičkom okrugu.

„Rekao sam otprilike da će biti oko 1.400 obolelih na nivou grada, 280 pacijenata u bolnici i da će biti umrlih od 28 do 56. Sve ćemo sabrati kad dođe vreme. Ali nažalost, mi do sada već imamo 32 smrti u okrugu. Epidemija se vratila i ona u svom onom pravom obimu kako izgleda, otprilike će da dostigne ono čega smo se plašili na početku epidemije“, naveo je Luković.

Prema njegovim rečima direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku Dr Aksentije Tošić poredio je statističke podatke o ukupnom broju umrlih na pdoručju Moravičkog okruga i grada Čačka ranijih godina u odnosu na 2020.

 „Dr Tošić je gledao statističke podatke o broju umrlih po prethodnim godinama i zaključio da i pored ovoliko mrtvih od korone nema povećanja ukupnog broja umrlih  na teritoriji okruga. Sad to je fenomen za sebe“, zaključio  je Dr Luković.

Veruje da se skupovi do kraja godine neće odobravati, ali kaže da od epidemiološke situacije zavisi i trajanje protivepidemijskih mera.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.