Dr Luković: Već krajem ove nedelje očekujem pad boroja obolelih

Šef Radnog tima za praćenje širenja korona virusa u Čačku Dr Mihailo Luković izjavio je da već krajem ove nedelje očekuje pad broja obolelih od Kovida-19.

„Ja očekujem već krajem ove nedelje da počne da pada broj obolelih. Mi smo očekivali i očekujem i ja i dalje pad broja. Sigurno  ne očekujem skok. Skok može da bude samo ne daj Bože neka ustanova, kao što je starački dom ali onda je stvarno spašavaj se ko može. To je stvarno jedino čega se plašimo“, naveo je Luković.

Prema proceni dr Lukovića novi talas epidemije bi trebalo da traje od šest do osam nedelja.

„Ova epidemija bi trebalo da ima hod od šest do osam nedelja. I ona prethodna je trebalo da ima toliko ali smo mi oborili krivu pa smo znali da će biti 10 do 12 nedelja. Mi smo sad u četvrtoj nedelji, ako se ne varam. Ako je počelo 22. juna da ukće, to je sad četvrta nedelja. Kod epidemija gripa i repsiratornih infekcija koje su masovnije obično u četvrtoj nedelji dolazi do pada. A mi imamo i jednu stvar koju smo odradili, a to je vanredna situacija pri čemu su barem ove manifestacije, skupovi, rođendani suzbijeni“, objasnio je dr Luković.

Dr Luković se osvrnuo i na pojavu organizovanja privatnih skupova uglavnom van radskog područja i rizike koje sa sobom nosi takvo ponašanje pre svega mladih.

„Ne možeš privatnu žurku da sprečiš. Oni se organizuju u selu negde ili kod nekog u dvorištu. U okruženju se organizuju neke manifestacije, Milanovac nije proglasio vanrednu situaciju u Koštunićima imate neki sabor muzike, čestitam, svesrdno čestitam. Dalje, ono što smo primetili  i za šta imamo sigurna obaveštenja to je da neki mladi nažalost i dalje se okupljaju, prave žurke sa po 50, 100, sad je to fazon napravimo žurku od 50, 100, jači smo od sudbine. Nećemo biti jači od sudbine, ti mladi će nam i dalje širiti infekciju, mi smo tu da gasimo požar i  mislim da ćemo mi to uraditi“, poručio je dr Mihailo Luković koji iako u penziji od početka epidemije veoma uspešno vodi Radni tim formiran kako bi pratio epidemiju na području Čačka.

Osvrnuo se i na veliki broj pacijenata u Opštoj bolnici na kovid odeljenjima gde je prema jutrošnjim podacima hospitalizovano 175 pacijenata.

Objasnio je da lečenje obolelih sa upalom pluća traje od deset do 15 dana i da je priliv novih pacijenata danima unazad veći nego broj otpusta.

Veruje da će bolnica imati dovoljno postelja da zbrine sve kovid pacijente i da zgrada nove bolnice neće morati da uđe u kovid sistem.

„Mi smo još uvek daleko od pacijenata u hodnicima, još uvek smo daleko od toga da nam pacjenti nemaju kiseonik, mada iskreno da vam kažem problem je sa kiseonikom u celoj državi. Jer se na mnogo mesta razvode te mreže kiseonične, pa nema reducira, nema ovo nema ovo…niko nije očekivao ovako nešto. Mi smo bili počeli da se spremamo polako za jesen. Ovo smo očekivali na jesen. Ovo ispalo sad. Možda je i bolje što je sad, lakše je sve organizovati, zamislite na mrazu da dođeš u situaciju da moraš šatore, pa ako je u Njujorku ili Parizu bila opcija šatora zašto ne bi moglo i kod nas da bude. Ali nadam se da još uvek nećemo pod šator“, zaključio je dr Mihailo Luković.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.