Dr Luković: U Čačku relativno povoljna epidemiološka situacija

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Čačka u poslednje vreme je relativno povoljna, izjavio je danas rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona virusa dr Mihailo Luković.

„To procenjujem na osnovu broja prijema (u Opštu bolnicu Čačak)   koji je gotovo minimalan i na osnovu broja izolovanih pozitivnih PCR (pi-si-ar) testova. Za sada je to po jedan, dva prijema ili nijedan i po dva ili tri pozitivna PCR testa ili nijedan“, dodao je dr Luković.

Da li će takva situacija biti i u narednom periodu dr Luković nije mogao da odgovori rekavši da su svi nadležni spremni ukoliko se poveća broj novozaraženih i kovid pacijenata.

„Za sada je još dobro. Juče smo imali izveštaj da ih je u bolnici bilo devet, danas ih je sedam. Da li će sutra biti 12, 15 ili će ostati na sedam, videćemo. Mi smo spremni. U četvrtak imamo sastanak stručnog tima pa ćemo videti šta i kako dalje“, naveo je dr Luković.

Dr Luković se obratio predstavnicima medija dok je trajalo zasedanje Skupštine grada Čačka. Na zapažanje novinara da svi odbornici ne nose zaštitne maske u sali, odgovorio je da je nošenje maski preporuka republičkog Kriznog štaba koju bi svako trebalo da poštuje.

„Istini za volju odbornici su odvojeni pleksiglasom i razmak između njih postoji. Rizik je minimalan ali postoji. Što se mene tiče, pristalica sam da se nose maske. Nisam bio toliko zoran s početka epidemije u martu, ali kako vreme ide u sve većem sam strahu i sve je češće stavljam“ objasnio je dr Luković.

Govoreći za skupštinskom govornicom, dr Luković je odbornicima predočio podatke o epdiemiološkoj situaciji od početka epidemije u martu. Naveo je da je u prvom talasu preminulo 19, a u drugom 60 pacijenata, dok su prema podacima  Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Čačak od 10. marta do 30. septembra uzeta 10.492 brisa.

„Od tog broja 1.056 analiza je bilo pozitivno, odnosno 805 osoba je imalo pozitivan test. Ova razlika je nastala pošto je jednom broju osoba analiza rađena više puta“, zaključio  je dr Luković.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.