Dr Luković: preminula još tri kovid pacijenta,nastavlja se povoljni epidemiološki trend u Čačku

U Protekla 24 sata na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku preminula su tri pacijenta, dva iz Čačka (68,72) i jedan iz Ivanjice (82), saopštio je danas šef Radnog tima za praćenje širenja korona virusa Dr Mihailo Luković.

Na svim kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano 115 pacijenata, jedan više nego dan ranije.

„Jedan povoljni epidemiološki trend se nastavlja od 7. januara kada smo sa 121 (6. januara) prešli na 112 pacijenata, pa na 108 (8. januara), pa smo na 114, pa na 115 pacijenata. Ali s obzirom da se subotom i nedeljom retko otpuštaju pacijenti, verovatno će danas da se taj broj i dalje smanjuje“, izjavio je Dr Luković.

U respiratornom centru smešteno je osam pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem pet pacijenata i jedan otpust na kućno lečenje.

Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 127 pregleda, od čega 63 prvih pregleda, četiri prvih pregleda manje u odnosu na dan pre.

„Nemamo trend povećanja broja pregleda niti trend većeg prijema“, naveo je Dr Luković.

U poslednja tri dana broj prvih pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja u Čačku bio je između 40 i 50.

„Mogu da gledam sa optimizmom naredni period. Očekujem da će do kraja januara ovo da se svede na granicu bolničkog problema, a da bi u februaru već bili relativno mirni ako se nastavi ovim tempom vakcinacija i s obzirom na broj prebolelih lično mislim da ne bi možda ni bilo četvrtog talasa a ako bude, biće negde tamo krajem marta i početkom aprila. Mislim da za sad imamo dobre izglede da se iz ovoga izvučemo“, ocenio   je Dr Luković.

Dr Luković je istakao da je vakcina objektivno u ovom trenutku jedini spas i da su sve tri i Fajzerova i ruska i kineska kvalitetne.

„Kineska vakcina je na najprirodniji način napravljena, pa ruska pa Fajzerova koja je genetski inženjering, ali sve tri su kvalitetne….“, ukazao je Dr Luković.

Prema nejgovim rečima, najvažnije je da prekinemo lanac pandemije i da se ona svede u manje okvire.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *