Dr Luković: povoljna epidemiološka situacija, sedam dana bez zaraženih

Rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona virusa u Čačku, Dr Mihailo Luković, ocenio je danas da je epidemiološka situacija veoma povoljna i da u poslednjih sedam dana nije bilo slučajeva zaraženih Kovidom-19.

“Izuzetno povoljna epidemiološka situacija, u bolnici smo na četiri pacijenta i svi su smešteni na infektivnom odeljenju, a u proteklih sedam dana je bilo tri prijema i dva otpusta. Za proteklih sedam dana urađeno je 257 testiranja, svi su bili negativni. U Domu zdravlja je bilo izuzetno mirno”, izjavio je Dr Luković.

Na području Moravičkog okruga korona virus do sada je potvrđen kod 166 osoba, od toga 99 iz Čačka, 57 iz Gornjeg Milanovca, šest iz Lučana i četiri iz Ivanjice.

Od početka epidemije od posledica COVID-19 sa teritorije okruga  preminulo je 19 osoba – 13 iz Čačka, pet iz Gornjeg Milanovca i jedna iz Ivanjice.

Kada je reč o izlečenima, iz čačanske bolnice otpušten je 21 pacijent, a iz gornjomilanovačke 27. Broj izlečenih iz Čačka je navodi Dr Luković znatno veći.

Dr Mihailo Luković, šef Radnog tima
Dr Mihailo Luković, šef Radnog tima, Foto: Moravički Portal

“Jedan broj bolesnika iz Čačka od korona virusa se lečio u drugim zdravstvenim ustanovama pa se u njima vode kao izlečeni”, objašnjava Dr Luković.

Inspekcijska služba je za 54 dana vanrednog stanja uradila više od 10.000 nadzora u vezi sprovođenja mera.

“Inspektor rada je saopštio da na teritoriji Čačka nije bila nijedna prestavka za nepropisno otpuštanje tokom vanrendog stanja. U slučaju da ih je bilo, sve je rađeno u skladu sa zakonom, ali nisu zabeleženi progovori otpuštenih”, naveo je Dr Luković.

Radni tim je saopštio da će u slučaju novih problema, apoteke biti znatno spremnije i da je Republički fond zdravstvenog osiguranja obezbedio veliku količinu opreme.

Prema rečima Dr Lukovića, za sada nema probelma u radu vrtića kao ni novih žarišta u fabrikama.

“Mi smo se plašili početka rada vrtića. Ali kako stvari stoje tu nije bilo problema sa širenjem koronavirusa, kao što nije bilo problema ni po radnim organizacijama, malo je bilo nešto oko Fabrike reznog alata ali tu  je  vrlo brzo zatvoreno”, ističe Dr Luković.

Policijska uprava je saopštila da je u Čačku tokom epidemije u samoizolaciji bilo 1.452 lica, a na području Moravičkog okruga preko dve hiljade.

Dr Luković je naglasio da su veliku pomoć u borbi protiv virusa korona pružili  i pripadnici civilne zaštite koji su bili angažovani na dezinfekciji objekata, kao i šest psihologa koji će za sve građane biti dostupni do 1. juna.

Zaključio je da se još uvek ne zna da li će na jesen biti  epidemije Kovida-19, ali je ukazao da su sve ustanove potpuno spremne ukoliko se dogodi novi talas.

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *