Dr Luković: Nazire se kraj epidemije koronavirusa, nema novozaraženih u Čačku

Od svih analiza uzoraka koje su juče stigle u čačanski Zavod za javno zdravlje, samo u jednom slučaju  kod osobe iz Gornjeg Milanovca potvrđeno je prisustvo Kovida-19. Uzorci iz Čačka i ostalih opština Moravičkog okruga Lučana i Ivanjice, su negativni na virus korona.

Članovi Rdanog tima koji prate širenje epidemije, sumirali su danas rezultate u protekla četiri dana, a izveštaji pokazuju ocenjeno je da je epidemiološka situacija povoljna.

Dr. Mihailo Luković
Dr Mihailo Luković

“Već naziremo kraj epidemije i ukoliko nas ne iznenadi nešto, a mi smo i dalje oprezni, to nešto mogu  biti starački domovi ili radne organizacije, mi možemo s pravom reći da ulazimo u sam kraj epidemijskog zbivanja. Događanja će bitii u narednom periodu ali će ona biti sporadična i u domenu redovonog rada infektivnog odeljenja i epidemiološke službe”,  izjavio je šef Radnog tima Dr Mihailo Luković.

U periodu od 15. do 19. maja iz Zavod za javno zdravlje Čačak poslato je 309 uzoraka na analizu, od toga je stiglo 228 rezultata, a korona virus je potvrđen kod četiri osobe – dve iz Čačka i po jedna iz Ivanjice i Gornjeg Milanovca.

“Stanje je dobro, stabilno, mnogo više se testira naših sugrađana. Tri dana za redom nismo imali pozitivnih. Ono što je interesantno jeste da su simptomi mnogo slabiji ili su asimptomatski. Milim da smo već priveli kraju epidemiju. Od danas i u Čačku sva deca bez potvrde o radu roditelja mogu u vrtiće. Mere popuštaju, nadamo se da već tokom leta budu i kompletno ukinute”, ocenio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Od početka epidemije na području Moravičkog okruga Kovid-19 do sada je potvrđen kod ukupno 165 osoba – 98 sa područja Čačka, 57 iz Gornjeg Milanovca, šest iz Lučana i četiri iz Ivanjice.

Naglašeno je da je situacija sa pojavom korone u jednom od pogona Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku pod kontrolom i da nema razloga za brigu.

“Dva prva bolesnika koja su došla iz fabrike bila su u Kragujevcu, do sada su tri puta testirani i sva tri puta su bili negativni, a primljena su u međuvremenu još dva pacijenta na infektivno odeljenje iz Čačka i rade u fabrici, otac i sin i oni su pozitivni. To nas tera na oprez i mi smo ponovo tražili podatke od fabrike, lica su sva istestirana, sve je to za sada zatvorena priča  tako da građani ne moraju da se brinu i sekiraju”, uverava Dr Luković.

Navedeno je da je u Opštoj bolnici od 15. do 19. maja bilo 28 pregleda sa osam prijema. Na infektivnom odeljenju trenutno je hospitalizovano 11 pacijenata, od toga su tri pozitivna, dva su otpuštena kao izlečena. Do sada se sa područja Čačka 19 lica vodi kao izlečeno, a u Gornjem Milanovcu 26.

“Stalno opominjem da je ta cifra za Čačak veća ali još uvek nisu stigli izveštaji iz drugih zdravstvenih ustanova gde smo slali bolesnike na lečenje”, objašnjava Dr Luković.

Dom zdravlja je proteklih sedam dana imao sporadične slučajeve pacijenata sa povišenom temperaturom.

Policijska uprava je izvestila da su trenutno na merama samoizolacije 82 lica.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *