Dr Ljiljana Dušanović: Štiteći sebe, štitite druge

Kroz Opštu bolnicu, od početka pandemije, prošlo je 36 pacijenta obolelih od Kovida 19. Na Grudnom odeljenju bio je smešten 21 pacijent, dok se na Odeljenju neurologije, koje je bilo predviđeno za lakše obolele,  lečilo 15 pacijenata. Danas smo, prvi put od početka epidemije porazgovarali sa doktorima Grudnog odeljenja Opšte bolnice koji su bili zaduženi za zbrinjavanje i lečenje ovih pacijenata.

Dr Ljiljana Dušanović rekla je da je u početku zaista bilo teško, ali da se uz dobru organizaciju i podršku pretpostavljenih, ali i drugih dobrih ljudi iz ovog grada, Odeljenje brzo prilagodilo epidemiolokoj situaciji, koja se potom uspešno držala pod kontrolom. Ona se zahvalila medicinskom osoblju grudnog odljenja, pre svega medicinskim sestrama i spremačicama, jer su pokazale izuzetnu spremnost i kolegijalnost tokom čitavog ovog perioda. Takođe, zahvalila se svojim kolegama pulmolozima doktoru Milovanoviću i doktorki Krunić. Prema njenim rečima, svi oni funkcionisali su kao jedna porodica i prihvatili su  novonastalu situaciju kao sastavni deo njihovog svakodnevnog posla.

Dr Ljiljana Dušanović
Dr Ljiljana Dušanović, Foto: Moravički Portal

„Što se tiče rezultata lečenja, od svih hospitalizovanih pacijenata pet smo uputili u KBC Kragujevac. Troje je nažalost završilo sa smrtnim ishodom, dva muškarca starosti od oko 80 godina, koji su imali komorbiditete, dijabet, hipertenziju, maigna oboljenja, i jedna žena od 56 godina koja je ovde hospitalizovana kao novootkriveni dijabetičar. Po mom mišljenju, sve smo ih na vreme uputili u Kragujevac, tamo su jedno vreme bili smešteni na infektivnoj klinici, a potom su duže vreme bili na respiratoru, ali na žalost bolest je takva, nejasna, a dijabet je bio jedan od najgorih komorbiditeta, i bolest sa kojom je korona imala najgoru prognozu“ – rekla je dr Ljiljana Dušanović.

Najčešći simptomi Kovida 19 kod pacijenata Opšte bolnice bile su subfebrilne temperature od 37 do 37,5 u trajanju od desetak dana, prolongiran suvi kašalj, a kod nekoliko pacijenata došlo je i do gubitka čula ukusa i mirisa. Svi pacijenti koji su se lečili na Grudnom odeljenju imali su upalu pluća.

„Bilo je dosta pacijenata sa pojačanom koaguabilnosti krvi, odnosno zgrušavanjem, i tu smo imali odličnu saradnju sa Službom transfuzije krvi, često smo im davali antikoagulantnu terapju, niskomolekularne heparine, i svi pacijenti su nam na kraju, ja se nadam, zadovoljni izašli sa lečenja iz bolnice – rekla dr Dušanović.

Doktorka je skrenula pažnju da još uvek nije vreme za opuštanje, da je ključno pridržavati se mera zaštite, posebno u zatvorenim prostorijama gde boravi više lica istakla je važnost nošenja maske, i to ne isključivo zbog čuvanja sopstvenog zdravlja, već zbog solidarnosti sa svima onima koji imaju druge hronične bolesti, ali i sa starijom populacijom generalno koja je dugo bila u potpunosti izolovana. Uspeh rada ovog odeljenja tokom pandemije meri se i činjenicom da niko od lekara i drugog medicinskog osoblja nije zaražen tokom ovog perioda, a sačuvani su i pacijenti koji su na odeljenju ležali u febrilnim stanjima sve do trenutka kada bi bilo potvrđeno da su negativni na Kovid 19. Oni su bili izdvojeni i ni u jednom slučaju nije došlo do intrahospitalne infekcije koronom.

Opširinije u Centralno – informativnoj emisiji „Dan” na TV GM Plus.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *