Dr Aksentije Tošić: Raduje blagi pad broja inficiranih Kovidom-19 i prvih pregleda

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku i član Radnog tima za praćenje širenja korona virusa Dr Aksentije Tošić izjavio je danas da se kao i u celoj zemlji i na području Moravičkog okruga beleži blagi pad broja novozaraženih virusom korona.

„Tokom poslednjih pet, šest dana beležimo blagi pad broja novoinficiranih osoba na celoj teritoriji Republike Srbije pa tako i u našem Moravičkom okrugu. I moram da izrazim po tom pitanju zadovoljstvo, znači već pet, šest dana svakog dana za nijansu pet do deset posto je manje pozitivnih u Čačku, a takođe i u Moravičkom okrugu i u Lučanima, Ivanjici i u Gornjem Milanovcu“, izjavio je danas Dr Tošić.

Dr Tošić je podsetio da su broj novozaraženih i prvih pregleda, kod kojih se takođe beleži blagi pad, važni pokazatelji epidemiološke situacije.

Prema poslednjim podacima, na području Moravičkog okruga evidentirano je još 135 pozitivnih osoba na virus korona od čega u Čačku 65, Lučanima 10, Gornjem Milanovcu 19 i Ivanjici 41.

Uputivši apel da se pridržavamo svih protivepidemijskih mera i u krugu porodice proslavimo predstojeće praznike, Dr Tošić je rekao da se ipak vidi svetlo na kraju tunela.

Ocenio je da se optimizam zasniva ne samo na blagom padu broja inficiranih već i na procenama da je kolektivni imunitet na zavidnom nivou.

Istakao je i da se ulažu napori da se obezbedi vakcina.

„Imamo informacije da će za desetak dana određena količina vakcina testiranih, proverenih, stići u našu zemlju, kao uostalom i u Evropu, i da će vakcinacija početi,  koja će sigurno dovesti do daljeg pada obolelih i veće relaksacije zdravstvenih kapaciteta“, naveo je Dr Tošić.

Rekao je da je Zavod za javno zdravlje u Čačku već dobio instrukcije o organizaciji i prihvatu vakcina, kao i formiranju stacionarnih i mobilnih timova koji će sprovoditi imunizaciju.

Objasnio je da blagi pad broja zaraženih i prvih pregleda još uvek ne utiče na značajno smanjenje broja hospitalizovanih na kovid odeljenjima bolnica u Moravičkom okrugu.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *