Dom zdravlja uspostavlja nov režim rada

Direktor Doma Zdravlja u Gornjem Milanovcu Aleksandar Čivović ponovio je danas da je radno vreme Doma zdravlja od 7 do 18 sati. On je rekao da je Dom zdravlja juče fizički posetilo 138 lica, a da je 410 lica dobilo drugu vrstu usluge, uključujući i pružanje saveta telefonskim putem.

 „Imali smo 15 pregleda u prijemnoj ambulanti. Imali smo pozive od lica koja su doputovala iz inostranstv  i koja su u izolaciji ovde, konkretno tri lica iz Francuske.  Oni su se požalili na neke tegobe i od lekara iz ambulantnog odeljenja dobili su adekvatan savet za dalje postupanje. Preuzeli smo od Opšte bolnice nekih 12 pacijenata koji su starije dobi i koji su imali potrebu za svakodnevnim dolaskom u ambulantu radi previjanja. Pojačali smo službu kućnog lečenja koja svoje standardne obaveze odrađuje, sada uz dodatne aktivnosti,  kako bi smo smanjili frekventnost posete Opštoj bolnici i našoj ustanovi.“

Čivović je odgovorio i na pitanja vezana za rad stomatoloških službi

„Na odeljenju stomatologije imamo dežurnog stomatologa od 7 do 18h, za one kojima je potrebna hitna intervencija, jer stomatološke intervencije zahtevaju raspršivanje aerosoli i samim tim poseban vid zaštite radnog prostora pre intervencije kod drugog pacijenta. Imamo dovoljan broj stomatoloških ambulanti da ih možemo menjati i praviti adekvatnu pripremu za svakog pacijenta.“

On je skrenuo pažnju na to da su svi telefoni Doma zdravlja dostupni, te da je zadržan ritam rada seoskih ambulanti u obimu u kome je to bilo i pre vanrednog stanja, s tim što su pozivi na telefone seoskih ambulanti preusmereni direktno na Dom zdravlja. Svi pacijenti koji imaju potrebu mogu da pozovu dobro poznate telefone i da dobiju savet i bez preke potrebe nema razloga da posećuju zdravstvene ustanove.

Inače, novoimenovani Državni sekretar za primarnu zdravstvenu zaštitu, Aleksandar Stefoski, posetio je juče Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu.

„Skenirali smo ustanovu dubinski i ono na čemu on trenutno radi je da sve slabe tačke sistema budu unapređene. Ja očekujem da ćemo sve ono čega smo se dotakli i uspostavili nekim okvirnm dogovorom  uspeti i da ostvarimo, bilo tokom vanrednog stanja ili kad ono prodje “  – rekao je Čivović, dodavši da je prijemno odeljenje spremno da radi i 24 sata ukoliko to bude bilo potrebno, ali u ovom trenutku to nije neophodno i radno vreme ambulante je za sada od 7-18 sati.

Prema podacima koje je izneo direktor Doma Zdravlja služba Hitne pomoći je u toku jučerašnjeg dana imala 14 izlazaka na teren i 28 ambulantnih zbrinjavanja. U toku policijskog časa 8 lica zatražilo je hitnu medicinsku pomoć. Dve ekipe su u svakom trenutku pripravne i telefoni koji su dati za rad prijemne ambulante, mobilni, kao i telefoni hitne pomoći dostupni su 24 sata za pružanje svih vrsta informacija našim građanima.

„Još jednom apelujem i pozivam građane da se fokusiraju na sajt Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje i da prate saopštenja i preporuke koje daje Krizni štab. Nama je dragoceno što će se vojska uključiti u obezbeđivanje i zaštitu samoinicijativnog ulaska pacijenata u krug bolnice, ali i Doma zdravlja.“ -rekao je Čivović

Zbrinjavanje onkoloških pacijenata

Transport onkoloških pacijenata vrši se po ustaljenom režimu. To su pacijenti kojima je potreban sanitetski prevoz. Pacijentima kojima nije potreban santetski prevoz i koji mogu sami da odu do Kliničkog centra u Kragujevcu Fond za zdravstvenu zaštitu priznaje troškove putovanja i refundira ih naknadno i to funkcioniše prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

“ Od juče imamo nekoliko onkoloških pacijenata koji su sada ukidanjem međugradskog prevoza u situaciji da ne mogu da odu na terapiju. Ja ću danas pokušati da iskoordiniram, da vidim kakva je situacija, jer mi nemamo ni mogućnosti, ni kapaciteta da ih sve prevezemo sanitetskim vozilima. Iskomuniciraćemo sa taksi službama i pokušati da nađemo neko rešenje. Sve  pacijente sa ovim problemom pozivam da se obrate telefonski službi Hitne pomoći, kako bismo napravili spisak takvih pacijenata i organizovali neku vrstu prevoza. Oni bi naravno tu taksi uslugu morali da plate, ali bi im ti troškovi takođe bili refundirani. Za sada se javilo nekoliko pacijenata, ali pozivam i sve ostale da se jave kako bi dobili potrebne informacije. “ – apelovao je Čivović

Dijaliza

Prevoz pacijenata u Čačak kojima je potrebna dijaliza odvija se svaki drugi dan po ustaljenom rasporedu.

„To se radi u dva navrata tokom dana. Sinoć oko pola 10 je završena ta druga smena i pacijenti su razveženi kući. Naš vozač ima dozvolu da može da se kreće tokom policijskog časa.To su pacijenti kojima će uvek biti omogućen prevoz sa kućne adrese. Postoje i tu pacijenti koji su na dijalizu odlazili samostalno, u sopstvenoj režiji,  i kojima nije bio potreban sanitetski prevoz. Svi kojima su troškovi i do sada refundirani, tako će funkcionisati i ubuduće.“ – izjavio je Čivović.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *