Dom zdravlja i Bolnica u Gornjem Milanovcu su spremni za slučaj povećanog broja slučajeva obolelih od virusa COVID 19

U uslovima vanredne situacije, kao što je sada slučaj, svi pregledi sumnjivih slučajeva obavljaće se u Službi primarne zdravstvene zaštite i Hitnoj pomoći, uz mere predostrožnosti osoblja koje dolaze u kontakt sa obolelima. 

Donete su mere kako će to funkcionisati, pacijenti sa povišenom temperaturom i respiratornim tegobama će biti izolovani u prostorijama Doma zdravlja. Za svaku sumnju kontaktira se Zavod za javno zdravlje u Čačku, eventualno, pacijent će biti prevezen na infektivno odeljenje čačanske bolnice. Uzorci se šalju na Torlak radi provere da li je pacijent zaražen virosom ili nije – rekao je Predrag Šutić, član Štaba za vanredne situacije i vd direktora Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

dr Predrag Šutić

-Bolnica će raditi po principu hitnih stanja, čuveni „izis“ termini će biti odloženi do daljnjeg, pacijenti treba da se javljaju u hitnim slučajevima ili pogoršanja bolesti. Suština je da se bolnički kapaciteti isprazne, da u njoj budu samo ljudi koji moraju biti hospitalizovani i da budemo spremni za slučaj eventualne epidemije u gradu. U budućim danima biće zastupljena komunkacija i koordinacija svih službi zdravstvene zaštite i službi lokalne samoprave opštine Gornji Milanovac – istakao je Šutić.

Govoreći o smeštajnim kapacitetima danas je rečeno da ukoliko bi došlo do značajnijeg porasta obolelih i zgrada kasarne u Gornjem Milanovcu mogla bi da bude iskorišćena za smeštaj pacijenata.

Prema iskustvu zemalja iz okruženja, ovo je situacija koja može da potraje mesec do dva dana, nadamo se uz minimalne probleme – rekao je danas dr Aleksandar Čivović, član Štaba za vanredne situacije i vd direktora Doma zdravlja.

dr Aleksandar Čivović

Zdravstveni radnici primarne zdravstvene zaštite treba da budu sa jedne strane zaštićeni a i sugrađani treba da shvate da ne treba da vrše dodatni pritisak i da ne opterećuju zdravstveni sisitem u ovom trenutku. Mi ćemo danas imati sasatanak svih rukovodilaca u službama Doma zdravlja, na kome ćemo se dogovoriti da jedan prostor opredelimo, gde će biti odvojeni pacijenti koji budu dolazili sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom i kod kojih postoji sumnja da su zaraženi korona virusom. Ostatak Doma zdravlja funkcionisaće uobičajeno ali opet sa smanjenim intenitetom rada- naglasio je Čivović.

Čivović je još jednom apelovao na sugrađane da imaju razumevanja i ukoliko su nedavno došli iz inostranstva ili imali kontakt sa nekim iz zemalja gde vlada epidemije, ali i ako su imali kontakt sa nekim iz Čačka da se jave na broj telefona Zavoda za javno zdravlje, radi provere.

Mi smo u okviru Zdravstvenog centra spremni za sve eventualne teškoće a na građanima je da budu odgovorni prema sebi i prema drugima – zaključio je Čivović.

Za Moravički Portal iz Gornjeg Milanovca, Mirjana Milićević / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *