Dolović: U svakoj lokalnoj samoupravi može mnogo da se uradi

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović gostovao je u emisiji “Gradske teme” i za INFO 24 govorio o aktuelnim gradskim temama opštine Lučani.

Ove godine u opštinske puteve prvog reda, drugog reda i nekategorisane putne pravce uloženo je blizu 800 miliona dinara, od čega je preko 750 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije na šta smo im neizmerno zahvalni. Putna mreža iznosi oko 800 km, a mi smo uspeli da asfaltiramo oko 87 km puteva, a u narednih desetak dana se očekuje asfaltiranje od 5 do 6 km tako da ćemo ovu godinu završiti sa nekih 92 km novog asfalta. Ono što nas posebno raduje jeste razuvemanje Vlade Republike Srbije i Puteva Srbije za pomoć putnih pravaca – pričao je Dolović.

Velike probleme smo imali zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile našu opštinu juna 2019. godine. Ubrzo posle poplava su nas posetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kasnije i premijerka Ana Brnabić i hitnom akcijom Vlade Rebublike Srbije odobrena su sredstva za sankciju bedema na levoj srtani reke Bjelice u naseljenom mestu Đerać u dižini od gotovo 2.5 km. Vrednost inevesticije bila je oko 80 miliona dinara, a obaveza lokalne samouprave bila je otkup deset hektara zemlje kako bi se izvršilo pozajmište za izgradnju bedema. Čitava investicija se odvija 3 meseca, a do Nove Godine će taj bedem biti završem. Ako nam vremeski uslovi dozvole, a najkasnije do juna meseca 2020. godine čeka nas izdizanje bedema na desnoj strani reke Blejice od 30 do 60 cm kako bi se jednostavno konačno stvaila tačka na poplave u Dragačevu – izjavio je prvi čovek Lučana za INFO 24.

Tokom poslednjih 6 godina opštinu Lučani zadesile su tri velike poplave koje su nanele ogromu štetu – izjavio je načelnik štaba za vanredne situacije opštine Lučani Zoran Vučićević.

Zbog nerešenih imovinsko-prvanih odnosa ove godine je bilo nemoguće završiti izgradnju Sportskog centra u Guči, a predsenik opštine za INFO 24 rekao je da je imovina zemlje vraćenja u vlastništvo Rebublike Srbije i da se u najskorije vreme očekuje realizacija projekta.

Prvi čovek Lučana kaže da mu je od momenta preuzimanja rukovođenja ovom opštinom bilo najvažnije da Lučani imaju dobre projetke.

U svakoj lokalnoj samoupravi može mnogo da se uradi. Ono što smo mi preko Kancelarije za javna ulaganja dobili jeste 186 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju škola u Guči. Odobreno je 115 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju Osnovne škole “Milan Blagojević” u Lučanima i 120 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju Srednje škole u Lučanima.

Prvi čovek Lučana za Info 24 naveo je da očekuje 250 miliona dinara kako bi bila odrađena rekonstrukcija vodovodne mreže u Lučanima.

Vodovodna mreža Lučana i Guče je stara 30 godina i svakodnevno imamo jedan kvar, a neretko i po dva do tri kvara na vodovodnoj mreži. Nadam se da ćemo dobiti novac za rekonstrukciju vodovodne mreže Lučana i Guče – pričao je tehnički direktor JKP Stefan Velanac.

Dobra infrastruktura, podrška optine i Vlade trebalo bi da doprinesu da stavnovništvo ima dobre uslove za život kako bi se zadržalo u svojim domovima.

Mi rezultate možemo videti vremenom. A to će se videti tako što će mladi ostati i imaćemo više dece u školama. Ono što je sigurno je da mi kao lokalna samouprava činimo sve što je moguće da stanovnicima obezbedimo bolje uslove za život. Smatram da stanovnici nemaju loše uslove za život. Dragačevo je poljoprivreni kraj i radicemo edukaciju mladih poljoprivrednih proizvođača – objasnio je zamenik predsednika opštine Lučani Miloš Jovičić

Opština Lučani je kao i sve druge opštine imala trend odliva mladog stanovništva, a da bi se sprečio odliv bilo je potrebno uraditi nešto pre 20 godina. Mi želimo da ulaganjem u putnu infrastrukturu, vodovod, kanalizaciju i pojačanim ulaganjem u poljoprivredu pošaljemo jasan signal svim stanovnicima, kao i mladim poljoprivrednicima da ostanu na selu i rade na svojoj zemlji. Budžet za poljoprivredu opštine Lučani je u 2018. godni bio oko 17 miliona dinara, 2019. godine je 29 miliona dinara, a 2020. projetvovani budžet će biti oko 37 miliona dinara – rekao je Dolović za INFO 24.

Ove godine počinje izgradnja auto-puta između Preljine i Požege, gde Lučani dobijaju veliku šansu za razvoj. Plan je da u naredne tri godine otkupimo 30 hektara zemlje u Krstacu za stavranje nove industrijste zone kako bi posle završetka auto-puta potecijalnim investitorima imali šta da ponudimo – otkrio je Dolović.

Emisija je emitovana na televiziji Studio B, INFO 24 i KLIK TV a ceo intervju možete pogledajte na našem YouTube kanalu:

Katarina Korać / Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *