Dani Mije Aleksića

Opština Gornji Milanovac i Kulturni centar od 26. septembra do 9. oktobra 2020. godine zajednički organizuju manifestaciju DANI MIJE ALEKSIĆA. Manifestacija se realizuje u čast velikana srpskog glumišta Milosava Mije Aleksića, koji je rođen u Gornjoj Crnući (Gornji Milanovac).

Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika Mije Aleksića prilikom realizacije izložbe “Mija Aleksić – biti glumac” i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna umetnost, filmska umetnost, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Koncepcija manifestacije ostala je ista kao i prethodnih godina, rečeno je danas na konferenciji za medije organizovanoj u bašti velike sale Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Manifestacija će biti otvorena u subotu u 18:30, na godišnjicu rođenja legendarnog glumca, predstavljanjem izložbe “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića (produkcija KCGM).  Reč je o dokumentarnoj izložbi fotografija i plakata, koje su nastale tokom snimanja brojnih Mijinih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga. Postavku dopunjuju lične stvari koje je porodica Mije Aleksića ustupila za ovu izložbu. 

Izložba je premijerno predstavljena septembra 2013. godine u Gornjem Milanovcu, a realizovana je u saradnji sa porodicom Mije Aleksića, Narodnim pozorištem u Beogradu, Radio-televizijom Srbije, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije. 

Do 9. oktobra 2020. godine od brojnih programima koji će biti realizovani u okviru manifestacije “Dani Mije Aleksića” izdvajamo projekciju filma “Čovek iz hrastove šume” (2. oktobar) i  predstavu “Nečista krv” (7. oktobar) u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

Gordanu Kičiću ovogodišnjem dobitniku nagrade “Mija Aleksić – biti glumac”, priznanje će biti uručeno u subotu, 3. oktobra na svečanoj projekciji filma “Realna priča”. 

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.