Dani kneginje Ljubice

Tradicionalna manifestacija Dani kneginje Ljubice, obeležena je ove godine retrospektivnom izložbom fotografija prethodnih trinaest manifestacija.

U zadužbini Žilović u Vraćevšnici, posetioci su imali priliku da pogledaju fotografije od prvih Ljubičinih dana održanih 2007. pa sve do prošle 2019. godine. Imajući u vidu situaciju nastalu virusom Covid-19,  a i time da ova manifestacija okuplja mnogo ljudi različitih starosnih dobi, organizatori su odlučili da 14. Dani knjeginje Ljubice budu simbolično obeleženi, kako se ne bi stvorio rizik po zdravlje ljudi.

Predsednik Tutističke organizacije opštine Gornji Milanovac, Desimir Ćalasan, pozdravio je prisutne goste, zahvalio se prijateljima i  kolegama iz Muzeja rudničko-takovskog kraja, Biblioteke „Braća Nastasijević“, Izvornoj grupi „Crnućanka“, sestrinstvu manastira Vraćevšnica i svim posetiocima koji su došli na izložbu.

Foto: Moravički Portal
Foto: Moravički Portal
Foto: Moravički Portal
Foto: Moravički Portal

Dejan Acović, filolog i bibliotekar Biblioteke „Braća Nastasijević“ prikazao je i najavio promociju knjige  Radovana Popovića „Srpski orfej Dobrica Erić“. Učenica Osnovne škole „Desanka Maksimović“, Jana Radovanović, inače učesnica na okružnom takmičenju u lepom govoru, recitovala je pesme Dobrice Erića. Čast da otvori i zatvori manifestaciju pripala je  starijim članicama, muškom i ženskom podmlatku Izvorne grupe „Crnućanka“.

Urednik programa bila je etnomuzikolog, predsednik i umetnički rukovodilac Izvorne grupe „Crnućanka“, Ivana Todorović.

-Ove godine smo obeležili manifestaciju na način koji nije u svom ustaljenom programskom obliku, ali je i dobra prilika da vidimo šta treba dodati a šta oduzeti u godinama koje dolaze- istakao je predsednik Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac Desimir Ćalasan.

Moravički Portal / Mirjana Milićević / Foto : Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *