Danas su mesne poklade i praznik posvećen Svetom Haralimpiju

Mesne poklade se održavaju u Mesopusnu nedelju. To je zadnji dan kada se jede meso (padaju u nedelju), jer već sutradan, meso se više ne koristi u ishrani, nego samo beli mrs. Ova nedelja predhodi Velikom postu, koji počinje 2. marta.

Sveti Haralampije smatra se zaštitnikom pčelara, a takodje je poznat i kao „gospodar svih bolesti“. Vernici ga slave kako bi on zaštitio njihove domove i zdravlje.

Ovaj veliki svetitelj beše episkop u Magneziji i postrada za Hrista u svojoj stotrinaestoj godini. Kada nasta strašno gonjenje hrišćana u vreme cara Septimija Severa, starac Haralampije ne krijaše se od gonitelja, nego slobodno i javno propovedaše veru Hristovu. Sve muke pretrpe kao u tuđem telu.

A kad s njega živa kožu odraše, nezlobivi svetac reče carskim vojnicima: „Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život”.

Mnogobrojna čudesa učini, i mnoge u veru obrati. Čak i careva kći Galina napusti neznaboštvo svoga oca i posta hrišćanka. Osuđen na smrt i izveden na gubilište sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude, da im Bog dade telesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske. „Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv; oprosti im grehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!” Posle molitve ovaj sveti starac predade dušu svoju Bogu pre nego što dželat spusti mač na njegov vrat. Postrada 202. godine. NJegovo telo uze Galina i česno ga sahrani.

Mirjana Milićević / Moravički Portal / Foto: Foto: putevimapravoslavlja.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *