Danas redovna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi

Crveni krst Gornji Milanovac i Zavod za transfuziju krvi Kragujevac – u osnivanju danas​ su organizovali još jednu redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi u zgradi Okružnog načelstva u terminu od 11 do 16 časova.

Koliko se građani odazivaju kada je u pitanju ova humana akcija, kao i o tome koje krvne grupe najviše nedostaju, razgovarali ​ smo sa Nebojšom Ivovićem, sekretarom Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu.

-​ ​Pozivamo sve sugrađane da se, ukoliko mogu odazovu akciji – rekao je za GM PRESS Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu i dodao Prethodne dve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi bile su veoma uspešne, sakupili smo između 30 i 40 jedinica po akciji, što je značajna količina.

Inače, preduzete su sve mere predostrožnosti kada je u pitanju sprovođenje ove humane akcije; dezinfekcija ruku i mesta gde su dobrovoljci popunjavali obrazce, fizička distance među davaocima, nošenje zaštitinih maski itd.

Trenutno nedostaju negativne krvne grupe, pa iz Crvenog krsta apeluju na sve sugrađane koji su zdravi i mogu da daju krv, da se priključe ovoj humanoj akciji, jer će na taj način nekome spasiti život.

Svaka jedinica krvi koja se uzima od dobrovoljnih davalaca testira se u Beogradu na Institutu za Transfuziju krvi Srbije između ostalog i na COVID, čime je izbegnuto ugrožavanje bilo čijeg života​ i zdravlja.

Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi je za dve nedelje, a iz Crvenog krsta apeluju na sugrađane da budu heroji i daruju krv.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *