Danas je Svetski dan planete Zemlje

Ovogodišnji Dan planete Zemlje slavimo u situaciji kada je zbog korona virusa čitav svet stao. Ako smo dovoljno mudri, shvatićemo ovo kao opomenu prirode koju smo svojim neodgovornim ponašanjem narušili, a narušivši prirodnu harmoniju, ugrozili smo i sopstveno zdravlje.

Kada su u pitanju ekološki projekti i aktivnosti u Gornjem Milanovcu, prema rečima Nevene Obradović, šefa Kancelarije za zaštitu životne sredine, oni se odlažu za neko bolje vreme, kada prođe pandemija COVIDA-19.

Ne odustajemo od tradicionalnih akcija „Očistimo naš grad i opštinu“, dečji “Ekološki kviz, i “Beli labud“, njih ćemo svakako realizovati kada za to dođe trenutak – rekla je Nevena Obradović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine i dodala: – ovo je trenutak, da se, sada,  kada smo svi kod kuće preispitamo, i da sami očistitimo svoja dvorišta kako bismo doprineli uređenju svoje okoline.

Čitava planeta je stala, a za to smo dobrim delom i sami odgovorni. Kako se Milanovac ubraja u čistije gradove Srbije, ovaj podatak treba da nam bude vetar u leđa, kako bismo bili grad pionir za neke nove projekte na polju zaštite životne sredine.

S tim u vezi formirana je Radna grupa za ekologiju, na nivou lokalne grupe i lokalne privrede čiji je koordidanor direktor firme „Zvezda helios“, Vladimir Simić – rekla je Nevena Obradović, dodavši da će ova grupa prvenstveno pratiti probleme životne sredine, definisati sadašnje stanje, zadati ciljeve i rešavanja problema, a prednost je to što je milanovačka privreda jaka, a na vodećim pozicijama svesni ljudi kada je u pitanju zaštita životne sredine – naglasila je Obradović

Zahvaljujući tome, Milanovac ima rešena pitanja ekološka pitanja, kao što su prečišćivači reka, a primarnom selekcijom otpada značajno bi se povećao kapacitet deponije na Vujnu.

Najveći ekološki problem na teritoriji milanovačke opštine su divlje deponije čije fotografije putemdrušzvenih mreža stalno stižu, iako na seoskim područjima postoje kontejneri na seoskim područjima, a za čišćenje divljih deponija lokalna samouprava izdvaja oko dva miliona svake godine.

Divlja deponija / Foto: Moravički Portal
Divlja deponija / Foto: Moravički Portal

Uprkos svim naporima lokalne samouprave, u našu redakciju jutros je stigla fotografija divlje deponije pod Crnim vrhom ispod Karlinove trle između Grabovice i Donje Vrbave, na koju su izbačene dve traktorske prikolice otpada.

Ove tužne slike otpada čiji smo svakodnevni svedoci mogu da se promene. Možemo li da postanemo bolji i odgovorniji prema prirodi koja je u našoj opštini jedna od najlepših u Srbiji? Možemo li da je sačuvamo i ostavimo budućim generacijama koje dolaze?

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *