Danas je Svetski dan muzeja

Dan muzeja obeležava se od 1977. godine u celom svetu, sa ciljem da, na današnji dan muzeji prikažu svoj najznačniji rad u prethodnih godinu dana.

Ovogodišnja tema je raznolikost, različitost, inkluzija. tj. da muzeji ne samo da baštine kultirno-istorijsko nasleđe, nekog dela planete, već da pokažu da su mesto različitosti i mesto gde se sve te različitosti mire i koegzistiraju jedne pored drugih.

– “Muzej rudničko-takovskog kraja” je jedan od najmađih u muzeja u Srbiji, 15. aprila napunio je 26 godina – rekao je direktor “ Muzeja rudničko-takovskog kraja”, Aleksandar Marušić i dodao – tokom ovih godina muzej se trudio da sakupi, obradi i prikaže sve one vrednosti koje se tiču naše prošlosti, ali i istorije umetnosti, etnologije kada je u pitanju  rudničko-takovski kraj. Pooslednjih godina posvetili smo se i pedagoškom radu, tako da veliki broj dece posećuje muzej u Sinđelićevoj, kao i muzej u Takovu, što nam je veliko zadovoljstvo –istakao je Marušić.

Direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, Aleksandar Marušić
Direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, Aleksandar Marušić, Foto: Moravički Portal

Ove godine Međunarodni dan muzeja se obeležava znatno drugačije nego prethodnih: u skladu sa preporukama koje se odnose na otkazivanje održavanja masovnih manifestacija, pa je i “Muzej rudničko-takovskog kraja” prilagodio svoje sadržaje novim okolnostima . Sve što je muzej baštinio, može se posetiti  onlajn putem: tu su priče o arhitektonskom nasleđu Milanovca, starim zanatima,značajni muzejski eksponati, itd, a kada su u pitanju nove tehnologije, muzej se trudi da ih prati.

– Kruna digitalizacije dosadašnjeg rada “Muzeja rudničko-takovskog kraja” je puštanje novog, trećeg po redu sajta, simbolično na 26. rođendan muzeja. – rekao je direktor Aleksandar Marušić, dodavši da na adresi: muzejgm.org svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa celokupnim radom muzeja od 2007. godine do danas.

Posetioci novog sajta u prilici su da pogledaju muzejske izložbe, eksponate,tribine, stručne i naučne skupove, fotografije važnih kulturno-istorijskih lokacija naše opštine,kao i brojna muzejska izdanja koja se mogu preuzeti sa sajta.

– Želeo bih da obavestim naše sugrađane da su galerijske prostorije “Muzeja rudničko-takovskog kraja” ponovo otvorene, u Gornjem Milanovcu i Takovu, kuća kneza Miloša u Crnući takođe je dostupna posetiocima, dok se postavka muzejskog programa planira i u “Norveškoj kući”. – istakao je Marušić dodavši da se od 1. jula očekuje da iz štampe izađe 6. knjiga o dinastiji Obrenović.

Muzej Rudničko-takovskog kraja otvorio je svoja vrata, pa je prilika da, na današnji Dan muzeja pogledate postavku izložbe vezenih košulja “Košuljica izvezena.

Kako saznajemo od našeg sagovornika, ima još dobrih vesti kada su u pitanju projekti “Muzeja rudničko-takovskog kraja”.

Trudimo se da pratimo savremene tehnologije, a na konkursu Ministarstva kulture smo 15. maja dobili sredstva u iznosu od 400 000 dinara za projekat “Digitalizacija rudničko-takovskog kraja”, – rekao je Aleksandar Marušić, direktor “Muzeja rudničko-takovskog kraja”, dodavši da će putem najnovijih tehnologija biti omogućeno snimanje značajnih kulturno-istorisjkih lokacija, od sakralnih do profanih, kada je u pitanju rudničko-takovski kraj. Naš sagovornik je zamolio sugrađane da, ukoliko poseduju dragocenosti ili zaostavštine koje imaju muzejsku vrednost, da ih donesu kustosima muzeja, kako bi se takvi predmeti fotografisali i digitalizovati, što bilo od velikog značaja kada je kulturno-istorijsko nasleđe našeg mesta u pitanju.

Program muzeja nastavlja sa svojim planom za tekuću godinu, pa se tokom leta i početkom septembra očekuju autorske izložbe, promocije, izdavačke delatnosti.

“Muzej rudničko-takovskog kraja” trudiće se da ostane u toku sa svim dešavanjima i održi još jednu tradicionalno dobru manifestaciju “Noć muzeja”, koja je zbog korona virusa odložena za 5. septembar ove godine.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *