Danas je Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga

Ovogodišnji slogan kampanje “Više znanja za bolju negu“, prema rečima Nebojše Ivovića, sekretara milanovačkog Crvenog krsta, izabran je kako bi ukazao na širenje brojnih dezinformacija u vezi sa drogama i ima za cilj da naglasi značaj odgovarajućeg informisanja za planiranje I sprovođenje aktivnosti usmerenih na smanjenje negativninog uticaja na zdravlje i bezbednost pojedinca, kao i poboljšanje međunarodne saradnje kada je u pitanju ova tema.

Crveni krst Gornji Milanovac kao kao humanitarna organizacija, do sada je organizovao brojne skupove i predavanja u školama kako bi  mladima ukazalo na štetnost i opasnost od uzimanja droge, a ove godine, zbog situacije sa korona virusom, predavanja i skupovi će izostati, ali ne i borba za zdrav način života, bavljenje sportom, humanitarnim radom ili drugim aktivnostima.

– U svetu je 26. jun poznat kao Dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, mi se kao humanitarna organizacija priključujemo i apelujemo na mlade koji su naša ciljna grupa da ne uzimaju ništa od nepoznatih osoba, da droga nije izbor – rekao je za GM PRESS Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta Gornji Milanovac i dodao –  Sport je opcija, pomozite drugima, bavite se humanitarnim radom, jer droga nije nikome donela ništa dobro. Ukoliko primetite da neko nudi drogu u vašoj blizini obratite se nadležnim institucijama, policiji ili organizaciji Crvenog krsta.

Prema najnovijim izveštajima agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, u svetu se broj osoba koje pate od bolesti zavisnosti i zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance procenjuje na 35 miliona, dok više od pola miliona godišnje umre od posledica zloupotrebe ovih supstanci.

U Srbiji se na osnovu evidencije Instituta za javno zdravlje i Ministarstva unutrašnjih poslova broj osoba koje pate od bolesti zavisnosti i zloupotrebljavaju prihoaktivne supstance procenjuje na 50.000.

Korišćenje psihoaktivnih  supstanci  nosi brojne rizike i probleme. Pored toga što negativno utiče na zdravlje adolescenata, upotreba psihoaktivnih supstanci povlači i brojna rizična ponašanja.

– Mi smo svake godine do sada imali predavanja u školama, gde smo mladima objašnjavali kakve posledice ostavlja droga na zdravlje, život i porodicu – naglasio je Ivović, tako da ovom prilikom apelujemo kao organizacija na mlade da vode vode zdrav način života i da čuvaju sebe i druge.

Izbor strategije kada je u pitanju borba protiv droge treba da bude u skladu sa karakteristikama problema u zajednici, lokalnim odrednicama, socijalnim i kulturnim posebnostima.

Korišćenje psihoaktivnih supstanci među adolescentima je aktuelni problem, a Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama ima za cilj da istakne važnost prevencije i borbe protiv zloupotreba droga i istakne značaj vođenja zdravog načina života.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *