Crveni krst Čačak: U 70 akcija prikupljeno više od tri hiljade jedinica krvi tokom prošle godine

Dodelom priznanja za iskazanu humanost, čačanski Crveni krst obeležio je 14. jun Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.  Na svečanosti su uručene zahvalnice za pojedince koji  su dragocenu tečnost donirali 50, 75 i 100 puta, kao i privrednim društvima koja su finansijski pomagala realizaciju akcija.  Čačanska Gimnazija i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi kompanije „Sloboda“ dobili su plaketu „Široko srce“.

Čačanin Dragan Savić prvi put je donirao krv  1977. godine, nekoliko meseci pošto je postao punoletan i do danas je sto puta iskazao humanost. Poručuje da to ne boli, a može nekome da spasi život.

Dragan Savić, doborovoljni davalac krvi

„Prvi put sam dao krv da bi pomogao majci jednog druga, a onda sam shvatio da pomoći nekom drugom znači nešto i da ima smisla jer pomoć je neophodna, a mi koji smo u mogućnosti da damo krv treba to zaista i da učinimo”, poručio je Savić.

Već devetnaestu godinu za redom priznanje Crvenog krsta Srbije „Široko Srce“ uručeno je Društvu doborovoljnih davalaca krvi koje postoji u vojnoj fabrici „Sloboda“. Na godišnjem nivou 800 aktivnih i oko 400 pasivnih članova te organizacije prikupi 750 jedinica krvi, a predsednik tog društva Miroslav Marković je 79 puta donirao dragocenu tečnost.

Miroslav Marković, predsednik Društva, DDK kompanije Sloboda

“Ja se mogu pohvaliti kao predsednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi kompanije Sloboda da imamo izuzetan odziv i razumevanje dobrovoljnih davalaca krvi koji su mladi, koji se prvi put pojavljuju u akcijama. Na godišnjem nivou bude ih po pedeset koji prvi put daju krv”, naveo je Marković.

U Crvenom krstu izražavaju veliku zahvalnost dobrovljnim davaocima krvi ali  i svojim  volonterima koji su učestvovali u organizaciji akcija. Nisu zaboravili ni 16 privrednih društava koja su pomagala novčanim sredstvima. Podsećaju da je prošle godine iz budžeta grada za sprovođenje tih aktivnosti izdvojeno milion i po dinara.

 “Tokom 2019. godine realizovano je 70 akcija dobrovoljnog davanja krvi. Tom prilikom prikupljeno je  3.111 jedinica dragocene tečnosti.  Do 1. novembra partner Crvenog krsta Čačka bio je Institut za transfuziju krvi Srbije, a od 1. novembra smo odlukom državnog vrha započeli uspešnu saradnju sa Institutom za transfuziju krvi iz Kragujevca”, izjavila je sekretarka Crvenog krsta Čačak Biljana Davidović.

Rečeno je da je epidemija virusa korona bio veliki izazov za dobrovoljno davalaštvo krvi, kao i da su po ukidanju vanrednog stanja brojni građani učestvovali u akcijama.

Moravički Portal / Foto: FB Crveni Krst Čačak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *