„Crnućanka“ snimila 3 pesme za „Young musicology 2020“

Izvorna pevačka grupa „Crnućanka“ snimala je u subotu, u manastiru Vraćevšnica, materijal za učešće na koncertu povodom održavanja Međunarodne naučne konferencije „Young musicology Belgrade 2020“ u organizaciji Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, u porti manastira Vraćevšnica, snimljene su 3 pesme kojima će se „Crnućanka“ predstaviti na ovoj međunarodnoj konferenciji koja se održava po treći put u seriji, a prethodne dve održane su u Pragu 2016. i Minhenu 2018. godine. Poziv za učešće na konferenciji stigao je krajem juna, a snimljene pesme biće premijerno prikazane na jutjub kanalu konferencije 25. septembra.

„Tražili su od nas da snimimo što starije oblike tradicionalnog srpskog pevanja iz rudničkog kraja. Odabrali smo tri numere, jednu slavsku „Raslo je drvo topolovo“, jednu svatovsku „Molila je đuveglijina majka“ i jednu žetelačku pesmu „Izvor voda izvirala““ – objasnila je Ivana Todorović, predsednik i umetnički rukovodilac izvorne grupe „Crnućanka.

U snimanju su učestvovali članovi grupe: Jelena Pantelić, Ana Maksimović, Ivana Pantelić, Andrijana Vesković, Isidora Đurković, Marko Bojović, Vladimir Jovanović i Ivana Todorović. Od našeg poslednjeg susreta, kada smo najaviljivali „Dane knjeginje Ljubice“, manifestaciju koja se odigrava takođe u manastiru „Vraćevšnica“, „Crnućanka“ je ponela nekoliko priznanja sa učešća na  Festivalu tradicionalne pesme u Aranđelovcu, o čemu smo nešto više čuli od Jelene Pantelić, zamenice predsednika izvorne grupe „Crnućanka“.

„Na tom festivalu smo učestvovali još u februaru ove godine, u Raniloviću. Festival izvornih pevača trebalo je da se održi u julu mesecu, ali je usled epidemiološke situacije otkazan, tako da je festival u Raniloviću proglašen za takmičarski. Sredinom avgusta saznali smo da smo tim nastupom osvojili prvo mesto za devojke, naše bake su osvojile treće mesto, solista Ivana Pantelić ponela je priznanje kao princeza festivala, a Ivana Todorović dobila je zlatnu povelju za saradnju između dva udruženja“ – rekla je Jelena Pantelić.

Uvereni da ih očekuju brojna značajna priznanja i u budućnosti, nastavićemo da pratimo rad izvorne pevačke grupe „Crnućanka“ koja neguje i čuva muzičko nasleđe našeg kraja predstavljajući Gornji Milanovac na brojnim manifestacijama u zemlji i regionu.

Moravički Portal / Milica Vukelić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.