Cena usluge testiranja na Covid-19 trenutno 6000 dinara

Dom zdravlja Gornji Milanovac počeo je od vikenda sa uzimanjem uzoraka za testiranje na COVID-19 kod lica koja ne ispunjavaju indikacije za testiranje i ta će usluga koštati 6.000 dinara.

– Na današnjem stučnom kolegijumu određena su tri moda testiranja na korona virus- rekao je doktor Aleksandar Čivović, v. d. direktor Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu i dodao: to su sva lica suspektna na korona virus, sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom, kao i lica koja su otpuštena nakon lečenja u kućnu izolaciju. Oni će biti testirani u Covid ambulanti Prijemne ambulante Doma zdravlja, a usluga testiranja im neće biti naplaćena.

Foto: Moravički Portal
Foto: Moravički Portal

Besplatno testiranje odnosi se takođe na lica koja imaju zakazanu hospitalizaciju i njima se uzima faringealni bris u Službi za odrasle u Opštoj 2, nekadašnjoj Medicini rada, svakog dana. Ova usluga se zakazuje na broj: 032- 515-0137, najmanje 72 sata pre hospitalizacije. Treća kategorija testiranja na COVID-19 su tzv. komercijalni brisevi, odnosno brisevi na zahtev koji se koja naplaćuju 6000 dinara.

Kako još uvek nije najjasnije da li cenu testova određuje svaka ustanova pojedinačno, v.d. Doma zdravlja, Aleksandar Čivović kaže da je Upravni odbor ove ustanove doneo odluku da cena usluge narednih dana ostaje 6000 dinara a kasnije su moguće korekcije.

–  Do danas je bilo nekoliko ovih tzv. komercijalnih testiranja, zbog odlaska u inostranstvo i zbog onih koji su došli u Srbiju, a nisu uradili test pre ulaska u zemlju, pa su se zbog toga Ukoliko dobiju negativan rezulat neće morati u izolaciju od 14 dana –rekao je dr Čivović dodajući da, maloletna lica, studenti do 26. godine i trudnice imaju besplatno testiranje kao i sva lica iz medicinskih indikacija.

Kako uzorak testa ne sme da bude stariji od 72 sata, komercijalni testovi se rade u pre podnevnim terminima svakog dana do 11 sati. Rezultati testova očekuju se tokom 24 sata.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *