Čačanska privreda sumira posledice ekonomske krize

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa svetskoj i domaćoj privredi nanosi nesagledive štete. U Čačku su brojne firme privremeno zatvorene ili rade smanjenim kapacitetom. Privrednici kažu da su bilo kakve prognoze u ovom trenutku nezahvalne, međutim oni već sada beleže milionske gubitke.  

Dragan Čakarević, predsednik Foruma privrednika Čačka

„Ovo što nas je zadesilo je strašno. Mislim da nismo ni svesni šta nas tek očekuje, privreda je u veoma teškoj situaciji. Navešću samo jedan primer, moja firma troši duplo manje naftnih derivata nego ranije. Znamo da država najveće prihode ubira od akciza i to će svakako imati uticaja i na državnu kasu. Sve je stalo, veliki sistemi ne rade. Kriza nije samo kod nas već u celom svetu, robe nema, fabrike ne rade. Teško će se privreda pokrenuti. Bez obzira što je vlada Republike Srbije donela podsticajne mere u vidu kredita i drugih vidova pomoći firmama, ne znam koliko će to biti dovoljno, da li će država uspeti sve to da nadomesti“, rekao je za INFO 24 Dragan Čakarević, predsednik Foruma privrednika grada Čačka.

Prema njegovim rečima, firma na čijem je čelu ima oko 200 zaposlenih i nije otpustila nijednog radnika, ali takav slučaj nije i kod ostalih.

„Ima mnogo firmi koje koje nisu bile u situaciji da održe posao, jer nemaju šta da rade. Neke proizvodnje su recimo stale, jer nemaju sirovina, uvoz je stao. Sa druge strane neki su prestali da rade, jer nisu likvidni. Svaka firma je priča za sebe, međutim, svima nam zajednička je zabrinutost zbog situacije u kojoj smo se našli“, navodi Čakarević.

Čačanski privrednici pozdravljaju ekonomske mere koje je Vlada Srbije donela kako bi se privreda što pre oporavila, međutim svesni su da će najveći teret oporavka podneti oni i njihovi zaposleni.

„Mi se moramo moliti bogu da sve ovo što pre krene, da počnemo da radimo, evo, mnoge delatnosti već startuju. Verujem da ćemo svi morati da snosimo posledice svega ovoga, ne možemo očekivati da samo država snosi teret“, zaključuje Dragan Čakarević.

U Čačku je u toku sumiranje rezultata ankete koja je sprovedena među privrednicima četiri najveća udruženja Gradac 97, Unija 2000, Udruženje malih preduzetnika i Udruženje poslovnih žena „Nadežda Petrović“, kako bi se došlo do podataka o tome u kom obimu je došlo do smanjenja proizvodnje i broja zaposlenih. Forum privrednika grada Čačka broji oko 300 firmi koje upošljavaju 4.000 ljudi. 

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *