Čačak prvi u Srbiji zatvara svoju nesanitarnu deponiju

Deponija Prelici zona dva, Foto: Moravički Portal
Deponija Prelići zona jedan, Foto: Moravički Portal

Sanacija i rekultivacija prve zone nesanitarne deponije „Prelići“ privodi se kraju,  saopštili su predstavnici grada Čačka povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Najavili su i skori  početak radova na zoni dva i poručili sugrađanima da će Čačak prvi u Srbiji zatvoriti svoje smetlište.

Od 2012. godine smeće iz Čačka odvozi se na regionalnu deponiju „Duboko“ u Užicu. Tada je pokrenut proces sanacije i rekultivacije smetlišta na površini od 12 hektara, a zacrtan je u Strateškom planu zaštite životne sredine koji se odnosi na period do 2018. do 2027. godine. Do kraja jula ove godine očekuje se završetak radova u prvoj zoni.

Kontejner za biotrnove zona jedan, Foto: Moravički Portal

“Grad Čačak,  uz pomoć ministasrtva, već je okončao,  priveo kraju do 90 procenata zonu jedan. Iza nas se vidi mobilni kontejner gde se prikuplja sav taj metan koji dolazi iz biotrnova”, izjavila je pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine Mirjana Đoković.

Krajem prošle godine resorno ministarstvo odobrilo je novčana sredstva i za sanaciju i rekultivaciju zone dva, a početak radova koji će trajti dve godine očekuje se po izboru izvođača koji je u toku.

Deponija zona dva, Foto: Moravički Portal

“Ministarstvo je videlo da je grad Čačak kao ozbiljna lokalna samourpava zaista opredeljena i želi da prva u Srbiji zatvori svoju deponiju. Ukupan posao koji je na zoni dva jeste 83 miliona. Pre neki dan je otovrena javna nabavka. Ne bih sada govorila ko je izvođač radova jer nas očekuje rok za prigovore. Ono što ja znam u ovom trenutku jeste da su bila dva ponuđača. Nama je jako važno da imamo ozbiljnog partnera u tom poslu jer ova zona dva je vrlo zahtevna, vrlo komplikovana. Taj komunalni otpad je na visini negde i do deset metara”, objasnila je Đokovićka.

U lokalnoj samoupravi navode da će po završetku zatvaranja nesanitarne deponije uslediti preuređivanje tog prostora, a novi saziv Skupštine na jesen treba da usvoji Plan detaljne regulacije.

“Na svetki dan zaštite životne sredine želeli smo da na simboličan način prikažemo da je grad Čačak uspeo da ispravi nepravdu koja je već 50 godina učinjena meštanima Prelića, Atenice i Kulinovačkog polja. Aktivno sam uključen u rad saveta mesne zajednice i znam da su predlozi meštana bili da ovde budu izgrađeni sportski tereni, zelenilo, i da se ovaj prostor uredi na jedan kvalitetan način koji će služiti za rekreaciju naših sugrađana. To nam je plan, taj plan ćemo sigurno i ostavriti. Posle pedeset godina doživeli smo zatvaranje deponije”, naveo je predsednik Skupštine grada Igor Trifunović.

Deponija zona jedan, Foto: Moravički Portal

Za sanaciju i rekultivaciju obe zone nesanitarne deponije država je izdvojila ukupno nešto više od 100 miliona dinara, a grad Čačak 24 miliona dinara.

Završetak ovog procesa važan je i zbog izgradnje Fabrike za optpadne vode na tom prostoru, a gradonačelnik bi trebalo do kraja godine da potpiše ugovor o finansijskoj konstrukciji za gradnju tog prostrojenja.

Moravički Portal / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *