Čačak i ove godine domaćin Sportskih igara mladih

Čačak će i ove godine biti jedan od domaćina Sportskih igara mladih (SIM), najveće manifestacije amaterskog sporta u Evropi. Zbog epidemije virusa korona, održaće se u dva termina, 10. juna i 16. jula.

Takmičenje u šahu i tenisu počinje 10. juna na terenima Sporstkog centra “Mladost”, a u stonom tenisu u zgradi Doma slepih i slabovidih.

Među učesnicima igara je i petnaestogodišnja teniserka iz Čačka Sara Đunisijević koja je prošle godine pobedila na završnoj smotri Sporstkih igara maldih održanih u Splitu.

Sara Đunisijević, Foto: Moravički Portal

“Mislim da je suština igara da se deca sprijatelje, pošto takmičenje poziva svu decu širom regiona da se prijave”, kaže Sara Đunisijević koja j eprošle godinen prvi put učestvovala na SIM.

Takmičenje se odvija u deset disciplina, a nadmetanje u kolektivnim sportovima biće održano 16. jula i to u odbojci, odbojci na pesku, basketu, rukometu, malom fudbalu, između dve vatre i atletici.

“Značak ove manifestacije je mnogo više od sporta jer ove godine kampanja SIM se zasniva na borbi protiv vršnjačkog nasilja. Igre spajaju region i učesnici su deca od 7 do 15 godina na teritoriji Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, navodi koordinatorka igara u Čačku Ivana Vukajlović.

Koordinatorka igara u Čačku Ivana Vukajlović, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Vladan Milić, Foto: Moravički Portal

Igre u Čačku su kvalifikacione za učešće na finalnom takičenju u Beogradu, a pobednici će se nadmetati na završnoj smotri  u Splitu na jesen ove godine.

“Sportske igre mladih su regionalna manifestacija kojoj se Čačak pridružio pre tri godine I uspešno smo organizovali takmičenje koje je bilo izuzetno masovno”, ističe pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Vladan Milić.

Već 24 godine, osnovcima i srednjoškolcima iz Republike Hrvatske, deset godina iz Bosne i Hercegovine i sedam godina iz Republike Srbije omogućeno je besplatno učešće na igrama. Do sada je učestvovalo više od 1.700.000 mladih  tokom svih godina postojanja.

Osnovi postulati igara su razumevanje, prijateljstvo, poštovanje različitosti, solidarnost i fair-play, kao najdelotvornija alternativa svim negativnim uticajima današnjice.

Moravički Portal / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *