Budućnost knjige je stožer sopstvene biti

Manifestacija „Štampana reč” i istoimena izložba na kojoj je predstavljena izdavačka produkcija čačanskog kraja iz 2019. godine otvorena je 7. februara u Galeriji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”. Već 21. put Zavičajno odeljenje u saradnji sa lokalnim stvaraocima, izdavačima, štamparima, dizajnerima i svima koji učestvuju u nastajanju publikacije, pruža priliku publici da donese svoj sud o izdavačkoj produkciji čačanskog kraja iz protekle godine.

Na ovogodišnjoj izložbi, čiji autor je bibliotekar Tijana Bežanić, zastupljeno je 49 izdavača koji su objavili 274 monografske i 31 serijsku publikaciju. Osim knjiga i časopisa, na 30 plakata predstavljeni su i neki od događaja iz 2019. godine koji su činili bogatu kulturnu ponudu Grada Čačka.

Autor izložbe, bibliotekar Zavičajnog odeljenja, Tijana Bežanić je pozdravila prisutne i zahvalila izdavačima, autorima i svim drugim pojedincima koji su se odazvali pozivu i dostavili svoja izdanja, čime su ispunili zakonsku obavezu o dostavljanju lokalnog obaveznog primerka. „Nakon pregledanja prošlogodišnje izdavačke produkcije, uočićete da je ona u brojnom smislu siromašnija, ali ohrabruje činjenica da knjige i periodika po kvalitetu sadržaja, temama, originalnosti i grafičkoj opremljenosti nadilaze lokalne okvire i mogu naći čitalačku publiku bilo gde u Srbiji ili inostranstvu”, istakla je ona.

Tokom  programa dodeljena su i dva važna priznanja. Nagradu „Isailo A. Petrović”, za najbolje likovno-grafički opremljenu publikaciju u Čačku u 2019. godini, žiri je dodelio dizajneru Milošu Vuku Aleksiću i ilustratoru Kosti Milovanoviću za roman „Ptica na vetar” autorke Vesne Aleksić koji je objavila IK „Pčelica izdavaštvo”.

Ovogodišnji žiri činili su Miloš Stojić, Ivana Knežević i Snežana Savić, predsednik, koja je pročitala odluku i obrazloženje. „Književno delo Vesne Aleksić ispunilo je sve kriterijume jednog savremenog dela, prošaranih serijom fenomenalnih ilustracija Koste Milovanovića, koji je, kroz jedinstven stil ilustrovanja, uspeo da ostvari vezu sa konkretnom mišlju i senzibilitetom naratora. Sve to je dizajnerski zaokruženo zahvaljujući Milošu Vuku Aleksiću koji je uklapanjem boja, znakova, tekstova i ilustracija uspeo da na najbolji mogući način prenese poruku krajnjem korisniku.” Žiri je pohvalio i Danijelu Čeperković i učenike odeljenja IV/5 OŠ „Vuk Karadžić” za grafičko oblikovanje i ilustracije knjige „Poskakujući u svom stilu” u samostalnom izdanju Marine Spasojević iz Čačka.

Nagrada „Danica Marković” za izdavački poduhvat 2019. godine dodeljena je izdavačima Institutu za književnost i umetnost iz Beograda i Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” iz Čačka za publikaciju „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića”. U obrazloženju žirija koji su činili Milica Baković, Gordana Domanović i Dejan Acović (predsednik) između ostalog se kaže: „Unutar akademski svedenih korica ove publikacije, koja kao da je objavljena u Lajdenu ili Kembridžu, nalazi se čitav venac doživljaja i korisnih uputa, signala na putu drugovanja – koje nije kratkotrajno niti ad hoc vremenski određeno – sa delom Brane Petrovića”. Žiri je posebno pohvalio monografije: „Dragan Ćirković : 1909 – 1976”, u izdanju Zavičajnog društva „Čačani” i Legata „Dragan Ćirković”, te „Manastir Sveto Vaznesenje” u izdanju manastira Vaznesenje koju je priredila Jelena Kužetić.

Izložbu „Štampana reč 2019” otvorio je književnik, novinar i publicista Miladin Vukosavljević. On je u nadahnutoj besedi između ostalog rekao: „Knjiga nam je i prethodnica pri opiranju jalovom naplavu: ona nam je i oslonac, i svežina – pradrevna čistota ovozemaljska, pročišćenje i prosvetljenje! Upravlja nas i podučava mudrosti, ali i miri sa sopstvenom suštinom!
U muzičkom delu programa nastupio je Dejan Krsmanović Trio.

Gordana Injac /  Moravički Info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *