Brana u Banjanima posle 60 godina u sistemu nadzora

Krajem prošle godine instaliran je i stavljen u funkciju savremeni sistem za uzbunjivanje nizvodno od brane u Banjanima, čiji je zadatak da nadležne blagovremeno upozori u slučaju poplava ili pucanja brane.

Brana u Banjanima je godinama u veoma lošem stanju, jer šest decenija ne može da se utvrdi ko njome upravlja. Dok se ne odredi upravljač na državnom novou, brigu o ovom sistemu vodće JKP „Gornji Milanovac“ Branu u Banjanima na reci Dičini je izgradila Zemljoradnička zadruga „Ozrenica“, davne 1966. godine. Ni tada a ni danas ona nema upotrebnu ni vodoprivrednu dozvolu, a zatvaranjem zadruge prestala je svaka briga o ovom objektu.

Opštinske službe u Gornjem Milanovcu su tri puta pripremale projektnu dokumentaciju za prebacivanje brane u nadležnost JP „Srbijavode“, jer se radi o vodotokovima prvog reda, ali to se nije dogodilo jer brana nema čak ni tehničku dokumentaciju o izgradnji. Postavljanje sistema za uzbunjivanje je od velikog značaja, budući da se u blizini nalaze mnogi važni objekti.

„Značaj postavnjanja sistema ispod brane u Banjanima je od naročitog značaja, naročito nakon izgradnje auto puta, zbog blizine mostova i drugih vitalnih objekata koji bi u slučaju oštećenja brane, mogli biti ugroženi. Sada smo u mogućnosti da blagovremeno reagujemo, obavestimo stanovništvo i sl.“, kazao je Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Gornjeg Milanovca.

„Problem brane u Banjanima je dug oko 60 godina i nakon što je lokalna samouprava odrednila JKP „Gornji Milanovac“ da privremeno brine o brani, nadamo se da će se ovaj problem razrešiti. Objektivno, u JKP nisu ni kadrovski ni stručno osposobljeni da taj posao rade kako to propisi predviđaju. Prema svim kriterijumima branom bi trebalo da upravlja republičko preduzeće „Srbijavode“, ali to se nije dogodilo jer brana nema prateću dokumentaciju. To je proceduralni deo koji traje 60 godina. Mi smo u poslednje dve godine taj problem aktuelizovali, pokušavamo da rešimo tu priču i da brana dobije svog domaćina“, kaže Dimitrijević.

Branom u Banjanima decenijama niko ne upravlja. Za to vreme ovaj objekat je dospeo u veoma loše stanje. Upravljač se još uvek ne zna, ali za razliku od ranijih godina opština je odredila preduzeće koje će o njoj brinuti dok se ne reši rebus U Gornjem Milanovcu postoje tri sistema uzbunjivanja, jedan je elektronski koji duži niz godina postoji na nivou grada u okviru kojeg je instalirano devet električnih sirena. Osim ovog postoje još dva elektronska sistena uzbunjivanja. Jedan je razvila Kompanija „ROC“ Rudnik i on je povezan sa sistemom u Čačku i ima mogućnost daljinskog upravljanja. Treći sistem je nedavno postavljen nizvodno od brane u Banjanima.

Gordana Injac / Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *