Ambasador SAD Entoni Godfri odao počast ratnicima ispred spomenika Četiri vere u Čačku

“Pred nama je još jedno veliko poglavlje za Srbiju i Sjedinjene Američke Države, vreme kada zaista možemo obezbediti trajan mir prosperitet i stabilnost za region. Predsednik Tramp vidi da sadašnji trenutak ima taj potencijal i da predsednik Vučić ima mudrost i viziju da iskoristi šansu za evropsku budućnost Srbije”, izjavio je danas u Čačku ispred spomenika Četiri vere ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri.

Spomenik Četiri vere u Čačku
Spomenik Četiri vere u Čačku

Ambasador SAD Entoni Godfri odao je počast, zajedno sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, poginulim ratnicima od 1912. do 1918. godine, čiji su ostaci pohranjeni na mestu gde je 23. septembra 1934. godine podignut  spomenik ratnicima Četiri vere. Ovde je sahranjeno više od 900 ratnika, koji su poginuli na području Čačka, za vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata.

“Spomenik je simbol koji nas podseća da danas možemo zajedno da gradimo bolji svet za nas i našu decu. Dok stojimo na ovom mestu večnog počinka vojnika iz velikog rata sa obe strane linije fronta nameće mi se misao da je pravo vreme da se mržnja i gorčina iz prošlih sukoba ostave po strani. Sada i uvek, baš sad”, rekao je ambasador SAD Entoni Godfri.

Na spomeniku su uklesani simboli četiri verske zajednice: pravoslavne, katoličke, islamske i jevrejske i on predstavlja jedinstven primer poštovanja prema ratnicima svih nacija i religija. Poštovanja u ratu, ali i u miru.

Entoni Godfri i Milun Todorović
Entoni Godfri i Milun Todorović

“Nemci su, zauzevši Čačak u Drugom svetskom ratu, naredili da se sa spomenika uklone dva simbola – islamski polumesec i Davidova zvezda. Čačani su naravno, ove simbole vratili na mesto koje im pripada i osećamo veliki ponos, što se ovaj spomenik nalazi u Čačku, jer to mnogo govori o nama, našim precima, ali je i snažna poruka generacijama koje dolaze”, poručio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ambasador SAD Entoni Godfri odao počast ratnicima ispred spomenika Četiri vere u Čačku
Ambasador SAD Entoni Godfri odao počast ratnicima ispred spomenika Četiri vere u Čačku

 “Želim da i svi ostali u svetu upoznaju Srbiju onakvu kakvu sam je ja upoznao, kao mesto ogromnog gostoprimstva i dobrote. To je slika koju moramo svima pokazati”, zaključio je ambasador Godfri.

Američka ambasada je nedavno u znak zahvalnosti srpskom narodu objavila spot u okviru kampanje “Vi ste svet” u kome su izdvojeni i snimci spomenika Četiri vere.

Ambasadora je pozdravio i predsenik gornjomilanovačke MZ Pranjani Radovin Veselinović koji je u ime meštana tog i okolni sela predao pismo kojim se predsednik SAD Donald Tramp poziva da poseti aerodrom u Pranjanima gde je pre više od sedam decenija spaseno 500 savezničkih pilota.

 Moravički Portal / Foto: FB Milun Todorović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.