Aktuelni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju

Opštinska kancelarija za poljoprivredu redukovala je svoje aktivnosti tokom vanrednog stanja u skladu sa merama koje je propisala Vlada Republike Srbije.

Prema rečima Milke Nedeljković, šefa Kancelarije za poljoprivredu SO Gornji Milanovac, tehnička podrška poljoprivrednim proizvođačima nije izostala ni jednog momenta tokom tog perioda. Normalizacijom rada, očekuje se da sredstva iz budžeta namenjena poljoprivredi, koja su ove godine veća za 10% i iznose 55 miliona dinara, budu pravovremeno usmerena, jer je poljoprivrednim proizvođačima pomoć sada itekako potrebna.

Tokom vanrednog stanja Kancelarija za poljoprivredu SO Gornji Milanovac u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede pružala je tehničku podršku poljoprivrednim proizvođačima kako bi dobili sve potrebne dozvole za kretanje i neometano završili aktivnosti vezane za poljoprivrednu proizvodnju tokom prolećne setve. Poljoprivredni proizvođači mogli su da apliciraju za sve podsticaje koje Ministarstvo svake godine po kalendaru dodeljuje.

„Bili su aktuelni podsticaji u primarnoj biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali Ministarstvo poljoprivrede donelo je odluku da poljoprivredni proizvođači ne podnose zahteve tokom marta i aprila meseca za subvencije u ovoj oblasti proizvodnje, već da im sredstva budu automatski uplaćena. Svima onima koji su imali uslove da ostvare podsticaj u biljnoj proizvodnji tokom 2019. godine automatski su uplaćena pripadajuća sredstva za 2020. godinu koja iznose 5.200 dinara po hektaru obradive površine” – objasnila je Milka Nedeljković.

Trenutno su aktuelni konkursi za podnošenje zahteva za podsticajna sredstva u oblasti pčelarstva i tovljenja grla.

„Od 15. aprila do kraja maja na snazi je pravilnik o podsticajima za pčelarstvo koji iznosi 800 dinara po košnici, tako da pčelari već sada u  punom jeku konkurišu i podnose aplikacije, kontaktiraju nas, a mi im pomažemo da podnesu dokumentaciju Upravi za agrarna plaćanja kako bi ostvarili te svoje subvencije. Takođe, od 1. februara na snazi su pravilnici podsticaja za tov grla (junadi, jagnjadi, svinja…) tako da poljoprivredni proizvođači, u saradnji sa nama i klanicama koje rade na području milanovačke opštine, dobijaju urednu dokumentaciju, konkurišu za podsticaje za tov po grlu junadi koji iznosi 15.000 dinara, i podsticaj za tov jagnjadi koji iznosi 2.000 dinara“ – rekla je ona.

Prema njenim rečima, tokom vanrednog stanja pripremljen je i program za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, koji je usvojen u sklopu elektronskih sednica Opštinskog veća. Program je predat Ministarstvu poljoprivrede i čim stigne saglasnost biće raspisan konkurs za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. U okviru Lider pristupa, nastavljena je saradnja sa lokalnim samoupravama u okruženju.

„Krajem prošle godine uspešno je formirana je lokalna akciona grupa sa Gradom Čačkom, tako da smo u okviru Lider pristupa Evropske unije za finansiranje lokalnih partnerstava aplicirali za sredstva koja dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede za izradu strateških dokumenata. Sada, po ukidanju vanrednog stanja, krećemo sa izradom tih dokumenata, odnosno, strategije ruralnog razvoja sela koja pokrivaju opštinske uprave Gornji Milanovac i Grad Čačak i u nekom narednom periodu moći ćemo da apliciramo za neke zajedničke projekte u okviru lokalnih akcionih grupa po Lider pristupu“ – objasnila je Milka Nedeljković.

Saglasnost iz Ministarstva očekuje se, prema njenim rečima, negde početkom juna. Poljoprivredni proizvođači svakodnevno kontaktiraju opštinsku Kancelariju za poljoprivredu, jer su već uložili sopstvena sredstva u poljoprivrednu proizvodnju i sad očekuju povraćaj.

„Imamo pet programa mera i zastupili smo sve grane poljoprivredne proizvodnje. Nemamo minimalan limit za sredstva, a maksimalan iznos je 600 hiljada dinara i ta sredstva će biti izdvojena za nabavku voćarskih traktora. Uglavnom, subvencionisaćemo sve grane poljoprivredne proizvodnje. Voćarstvo kroz nabavku sadnica za podizanje višegodišnjih zasada voća, za podizanje protivgradnih mreža, ograđivanje voćnjaka, sve mere zaštite,  priključne mašine. Kod nabavke priplodnih grla subvencionisaćemo i nabavku kvalitetnih junica i nabavku priplodnih jagnjadi. Takođe ćemo subvencionisati i plasteničku proizvodnju, podizanje plastenika. Pčelarsku proizvodnju subvencionisaćemo u iznosima do 60 %, pošto imamo veliki broj pčelara na području naše opštine. Finansiraćemo i udruženja u smislu promocije poljoprivrednih proizvoda, a takođe ćemo punu podršku dati i ostalim resornim ministarstvima koja se bave promovisanjem sela i pružanjem pomoći kod udruživanja, kao što smo i do sada radili. U protekle tri godine pomogli smo 15 novoformiranih zadruga na području naše opštine, od kojih su 5 dobile sredstva Ministarstva bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj, a i ove godine imamo zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača koji su se već udružili i mogu da apliciraju za sredstva u iznosu od 50 – 60 hiljada evra“ – rekla je Milka Nedeljković.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede je tokom marta meseca dobilo akreditaciju za Meru 7 koja se odnosi na diverzifikaciju ruralnih aktivnosti i turizam. Kako smo saznali u Opštinskoj kancelariji za poljoprivredu, plan aktivnosti za mart i april kada je trebalo da budu raspisani prvi konkursi za turizam, pomeren je, zbog situacije sa korona virusom. Uskoro možemo očekivati raspisivanje i tih konkursa, tako da poljoprivredna gazdinstva sa područja naše Opštine mogu da računaju i na sredstva IPARD-a, odnosno, Evropske unije, koja su namenjena turizmu.

„Pored tih sredstava i opštinska uprava izdvaja sredstva za seoski turizam, kao što i Ministarstvo poljoprivrede u okviru svojih pravilnika svake godine izdvaja sredstva za mala poljoprivredna gazdinstva koja svoje aktivnosti hoće da usmere na turizam i diverzifikaciju, dodavanje vrednosti svojim poljoprivrednim proizvodima kako bi te svoje proizvode, kroz turističku ponudu, mogli da ponude domaćim gostima, što će ove godine, nadamo se, biti izuzetno aktuelno, zbog situacije sa korona virusom koja nas je i dovela u ovo vanredno stanje“ – objasnila je Milka Nedeljković.

Gazdinstva koja se nalaze u seoskim područjima moraju imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo i ugovor sa Turističkom organizacijom o kategorizaciji turističkog objekta.

“Sledeći korak kod IPARD-a za Meru 7, odnosno, za turizam, jeste unapređivanje kapaciteta kako bi to kategorisano turističko domaćinstvo sa nekom nižom kategorizacijom dobilo bolju ocenu standarda. Može da konkuriše da unapredi svoju ponudu uvođenjem grejanja, izradom bazena, adaptacijom kupatila i drugih prostora, uvođenjem nekih sadržaja, poput pešačkih staza, mobilijara, klackalica, dvorišta za decu, ili opremanjem drugih prostora već postojećeg kategorisanog objekta. To je ono što će preko Ministarstva poljoprivrede i IPARD sredstava biti finansirano u narendom periodu“ – rekla je Milka Nedeljković.

Kako smo saznali, sredstva će se dodeljivati i za stare vajate, valjarice, vodenice, odnosno, sve autentične stare srpske objekte koji se nalaze u ponudi u seoskim područjima. Poljoprivredni proizvođači, vlasnici tih objekata, koji su prepoznali da mogu svoju turističku ponudu da unaprede ukoliko te objekte adaptiraju, imaju mogućnost da apliciraju za ova sredstva.

„Svake godine postoje konkursi i kod Ministarstva turizma, gde za turistička domaćinstva i  ugostiteljske objekte postoji kreditna linija za koju mogu da konkurišu, pretpostavljam, i poljoprivredna gazdinstva. Ne bavim se turizmom toliko, ali znam da postoje konkursi gde mogu i poljoprivredni proizvođači da se jave. Ono što je bitno jeste da će kroz IPARD turistička domaćinstva moći da računaju na ta kreditna sredstva. Krediti koje finansira Ministarstvo poljoprivrede su veoma povoljni, kamatna stopa od 1% je za žene i lica mlađa od 40 godina, a za sve ostale je 3%. Iznos kamate koji je preko toga sufinansira Ministarstvo poljoprivrede, tako da će oni moći i na taj način da apliciraju. Ono što je vrlo bitno kod IPARD-a je da turistička domaćinstva rade projekat, obezbeđuju potencijalna kreditna sredstva i šalju dokumentaciju za odobravanje. Kada dobiju rešenje o odobravanju, tek onda su sigurni da ulaze u neku investiciju i mogu da računaju da uzmu ta kreditna sredstva i da investiraju u turistička domaćinstva. Nakon što su dobili rešenje o odobravanju ulaze u investiciju i to im je jedan vid sigurnosti da će oni u tom projektu da dobiju povraćaj sredstava. To su sredstva od 50 do 65 % tako da se računa da su veoma povoljni i u principu ne ulaže se ništa dok se ne dobije rešenje o odobravanju.“ – objasnila je Milka Nedeljković.

Opština Gornji Milanovac ima 63 naseljena seoska mesta i 5.000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava koja u narednom periodu mogu da očekuju određeni vid pomoći.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *