Akademski i strukovni inženjeri Fakulteta tehničkih nauka u Čačku ne čekaju posao

Najuspešniji diplomci Fakulteta tehničkih nauka u Čačku koji su diplomirali u školskoj 2019/2020. godini, dobili su zaposlenja u svojim strukama odmah po završetku studija, navodi se u današnjem saopštenju Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Čačku.

“Da su diplomirani i strukovni inženjeri veoma traženi na tržištu rada potvrđuju potrebe privrede i interesovanje poslodavaca za zapošljavanjem ovih kadrova odmah po sticanju visokog obrazovanja”, ističe se u saopštenju.

Iako je u godini dva jubileja, šest decenija visokog i 45 godina akademskog obrazovanja na čačanskom FTN, zbog pandemijskih okolnosti odložena svečanost dodeljivanja nagrada i promocija diplomiranih studenata, proglašeni su najuspešniji diplomci.

“Student generacije je Mihailo Knežević, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva koji je već  zaposlen u kompaniji Vtool i upisao je master studije na FTN”, piše u saopštenju FTN-a.

U toku studija Elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, modul Računarsko inženjerstvo Mihailo Knežević  je ostvario prosečnu ocenu 9,76 i nosilac  je nagrade iz Fonda „Prof. dr Milivoje Urošević“ koja se tradicionalno dodeljuje najboljem u generaciji.

Mihailo Knežević, student generacije 2020

“Veoma sam zadovoljan stečenim znanjem koje mi je omogućilo da odmah počnem da radim. Upisao sam master studije i nadam se da ću biti podjednako uspešan kao na osnovnim studijama”, izjavio je Knežević.

Kneževićevog mentora na diplomskom radu dr Uroša Pešovića, doc. nije iznenadila ali ga je obradovala informacija da je Mihailo student generacije.

“Od početka studija bio je samostalan u radu i veoma zainteresovan za rešavanje kompleksnih inovativnih zadataka.  Mihailo Knežević opravdava titulu najuspešnijeg i smatram da će izgraditi veooma uspešnu karijeru”, rekao je dr Pešović.

Svoju profesionalnu karijeru Stefan Šošić počeo je u Kompaniji TRASER Software Gmbh  pre nego što je stekao stručno zvanje diplomirani inženjer informacionih tehnologija. Stefan je angažovan na poziciji programera i saradnik je na Fakultetu tehničkih nauka. U svom CV-ju ubeležio je značajna postignuća o čemu kaže.

 “Počeo sam najpre da volontiram od 2012. godine, učestvovao sam  na studentskim takmičenjima i u nekoliko  projekata, što mi je omogućilo da zasnujem radni odnos 2017. godine”, naveo je Šošić kome u referencama stoji da je kao student objavio nekoliko stručnih i naučnih radova.  Prosečna ocena 9,56 u toku studija  Informacionih tehnologija modul Softverski inženjering kvalifikovala ga je za najboljeg diplomca na tom studijskom programu. 

Kao rezultat saradnje Fakulteta sa firmom  Vorwerk u Čačku i preporukama profesora Fakulteta, diplomirani inženjer menadžmenta Aleksandar Stiković od juna ove godine počeo je da  radi na poslovima kontrole kvaliteta. Aleksandar je u protekloj školskoj godini najuspešniji diplomac na studijskom programu Inženjerski menadžment.

Studentsku učionicu Vesna Bujić, sada master profesor tehnike i informatike, zamenila je učionicom u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Odmah posle odbrane master rada na integrisanim akademskim studijama Tehnike i informatike, Vesna se zbog zaposlenja preselila iz Čačka u Beograd gde radi kao nastavnik informatike. Vesna Bujić je bila najuspešnija na petogodišnjem studijskom programu Tehnika i informatika.

Nagrada „Aleksandar Avramović“ dodeljuje se najboljem studentu na studijskom programu Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo, modul: Elektroenergetski sistemi. Zbog identične prosečne ocene u toku studija 8,72 nagrada će biti dodeljena diplomiranim inženjerima elektrotehnike i računarstva Stefanu Čubonović i Milošu Miloševiću. Stefan uskoro počinje da radi na Fakultetu, a Miloš je odlučio da ne zasniva radni odnos dok ne završi master studije iako je imao mogućnost da se zaposli. 

Kao i diplomci akademskih studija, zaposlenja po završenom školovanju  dobili su i najuspešniji  diplomci osnovnih strukovnih studija.  Među strukovnim inženjerima sa najboljom prosečnom ocenom u generaciji je Nada Dimitrijević, strukovni inženjer menadžmenta koja radi na poslovima kontrole kvaliteta u firmi „Belom“ u Uzićima kod Požege. Nada kaže da joj je u toku studija sticanje praktičnih znanja u Kompaniji „Sloboda“ omogućilo da sa velikim samopouzdanjem pristupi  obavljanju složenih i odgovornih poslova. 

Strukovni inženjer Pavle Vučetić, najuspešniji na studijama Mašinstva i inženjerske informatike u Čačku odlučio se da profesionalnu karijeru ostvari u rodnoj  Crnoj Gori gde je počeo da radi u struci.

Radnu karijeru u firmi Eldisy Serbia počeo je i  Marko Dubačkić najuspešniji diplomac  na strukovnim studijama Elektrotehnike i računarstva, modul Elektronika i računarstvo.

U osvrtu na rezultate postignute u protekloj školskoj godini dekan FTN prof. dr Danijela Milošević izrazila je zadovoljstvo zbog postignuća diplomiranih studenata i akademskih i strukovnih studija, dodajući da izuzetno dobra saradnja Fakulteta sa privredom daje odlične rezultate.

“Stalno unapređivanje saradnje sa privredom je od posebne važnosti.  Kao visokoobrazovna ustanova u dogovoru sa privrednicima sledimo potrebe tržišta rada a sve u cilju da što kvalitetnije obrazujemo inženjere koji mogu da odgovore na savremene zahteve privrede”, navela je dekan Milošević.

Najuspešnijim studentima osnovnih akademskih i strukovnih studija nagrade će biti uručene na  svečanosti koja će biti priređena na proleće.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.