75 godina od eksplozije atomske bombe

U Hirošimi je danas obeleženo 75 godina od eksplozije atomske bombe koja se dogodila 6. avgusta 1945. godine, kada je u napadu SAD-a na Japan nad gradom detonirana uranijumska bomba snage 20 kilotona TNT eksploziva. Na skromnoj ceremoniji, usled epidemije korona virusa, prisutni su odali poštu nastradalim žrtvama minutom ćutanja.

U Memorijalnom parku mira u Hirošimi građanima i zvanicama obratio se gradonačelnik Kazumi Macui koji je pozvao sve države sveta da prevladaju međusobne razlike i nacionalizam, i ujedine se u borbi protiv prirodnih i drugih katastrofa. On je istakao da se Hirošima oporavila od posledica bombardovanja upravo zahvaljujući složnom, zajedničkom radu građana.

On je apelovao na državu Japan da ratifikuje Sporazum o zabrani nuklearnog oružja Ujedinjenih Nacija koji je u generalnoj skupštini tog međunarodnog tela usvojen 2017. godine, kako bi Japan u budućnosti mogao da ostvari ulogu posrednika u međunarodnim pregovorima o postepenom suzbijanju nuklearnog oružja.

Hirošima je danas milionski grad iz kojeg se već decenijama upućuju inicijative za ostvarenje svetskog mira i za odricanje od nuklearnog oružja i energije.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.