5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u preko 100 zemalja na svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Ovaj datum odredila je Generalna skupština UN jer je na taj dan održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Povodom ovog važnog datuma kontaktirali smo opštinsku Kancelariju za zaštitu životne sredine.

Vlade i nevladine organizacije, lokalne zajednice, preduzetnici, mediji, ali i pojedinci povodom ovog dana organizuju različite akcije kojima žele da istaknu svoje opredjeljenje prema zaštiti i unapredenju životne sredine i potrebu za promenom mišljenja i ponašanja.

Organizuju se stručni i naučni skupovi, aktivnosti na lokalnom nivou kao što su šetnje, sadnja drveća, biciklističke vožnje, koncerti, izložbe likovnih ostvarenja, festivali, takmičenja u školama, kampanje čišćenja i recikliranja kao i kampanje sa tematikom iz oblasti zaštite životne sredine.

Ove godine aktivnosti vezane za ovaj dan izostale su na području naše opštine zbog epidemiološke situacije koja je pogodila našu zemlju i zbog koje su i brojni drugi događaji otkazani.

„Upravo je ta situacija pokazala značaj kontinuiranog rada na zaštiti životne sredine. Pre svega bih istakao ono što je postalo jako uočljivo početkom pandemije, a to je da Opština Gornji Milanovac već godinama organizuje i u celosti finansira uklanjanje životinjskih leševa na svojoj teritoriji. Moram istaći da smo jedna od malobrojnih opština koja se time organizovano bavi. Konstantno radimo i na uklanjanju divljih deponija iz prirode. Ima ih još tridesetak, velikih deponija, koje će u zavisnosti od finansijskih sredstava takođe biti očišćene u narednom periodu“ – rekao je Slobodan Lazović iz Kancelarije za zaštitu životne sredine.

Stalnim postavljanjem posuda i kontejnera za odlaganje smeća na seoskom području Kancelarija za zaštitu životne sredine radi na prevenciji nastanka divljih deponija. Opština svake godine iz budžeta izdvaja 11 miliona dinara za pražnjenje tih kontejnera i odvoženje smeća.

Briga o vodama takođe je u domenu ove kancelarije, vrše se kontinuirane analize vode na izvorištima i vode u seoskim vodovodima, što je izuzetno važno s obzirom da je u pitanju stara mreža. 

Sve to takođe u celosti finansira Opština Gornji Milanovac, na čiju inicijativu je Zavod za zaštitu prirode podneo predlog Ministarstvu zaštite životne sredine, i sada se čeka rešenje kojim će Rajac biti proglašen za zaštićeno prirodno dobro.

„Znate, čim imate zaštitu prirodnog dobra onda to menja sve. Onda tu više nema ni masovne seče, ni masovne gradnje bilo čega što ne prolazi jednu vrlo ozbiljnu i kvalitetnu proceduru” – rekao je Slobodan Lazović.

On je svim sugrađanima uputio apel da se prema prirodi odnose kao prema svojoj ličnoj imovini i da bez ustezanja prijave svakoga ko vrši prekršaje i nanosi štetu životnoj sredini.

Moravički Portal / Milica Vukelić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *