28 dana negativni rezultati svih testova

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac nema obolelih od Kovida 19, a već 28 dana svi rezultati testiranih lica na Kovid 19 su negativni. Tokom ovog drugog pika prvog talasa ukupno je bilo 125 potvrđeno pozitivnih lica na Kovid 19, od kojih je njih 7 nažalost preminulo, dok je njih 118 izlečeno – stoji u Saopštenju dr Aleksandra Ćivovića, vd direktora Doma zdravlja.

Tokom proteklog vikenda u Kovid ambulanti Doma zdravlja Gornji Milanovac pregledano je 36 lica (18 u subotu, i 18 u nedelju), od kojih se 21-no lice na pregled u Kovid ambulantu javilo prvi put. Urađeno je 9 seroloških testova i uzeta su 3 NF brisa. Nije bilo hospitalizacija.

Značajno je da se od pacijenata pregledanih u Kovid ambulanti tokom vikenda njih 6-oro javilo zbog obaveznog zdravstvenog nadzora nakon povratka u zemlju.

Iz Doma zdravlja na ovaj način skreću pažnju sugrađanima da nije neophodno da po automatizmu, po povratku u zemlju dolaze u Kovid ambulantu, već je potrebno da na osnovu zdravstvenog upozorenja, koje su dobili pri prelasku granice, urade Test samoprocene na Kovid 19 koji je dostupan na sledećoj adresi https://www.e-zdravlje.gov.rs/. Odgovaranjem na pitanja tj. popunjavanjem ovog upitnika dobiće uvid u svoje zdravstveno stanje, a rezultat testa će vam pokazati da li je potrebno da se javite u Kovid ambulatnu.

Na taj način popunjeni test potrebno je da se odštampa ili sačuva, kako bi imali dokaz da ste ga i uradili. Samo sugrađani koje rezultat Testa samoprocene upućuje na javljanje u Kovid ambulantu se javljaju u istu. Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve, ali se i eliminiše opasnost da se nezaraženi eventualno inficiraju čekajući pregled.

Kako obavezni zdravstveni nadzor traje 10 dana sugrađani koji, nakon popunjavanja prvog Testa samoprocene na Kovid 19, nisu dobili uputstvo da se jave u Kovid ambulantu, imaju obavezu da još jednom urade Test samoprocene koji je takođe potrebno odštampati i sačuvati kao dokaz.

Ukoliko ih rezultat drugog Testa samoprocene ne upućuje na Kovid ambulatnu za njih poseban zdravstveni nadzor prestaje da važi.

Sugrađani koji nisu u mogućnosti da popune onlajn upitnik trebalo bi da telefonom kontaktiraju Zavod za javno zdravlje Čačak gde će dobiti sva neophodna uputstva.

Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini sigurni način zaštite a to podrazumeva upotrebu LZS u javnom životu, češće pranje ruku i izbeganje rizika (okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru).

Radno vreme Kovid ambulante svakog dana (i subotom i nedeljom) od 09:00 do 17:00. Brojevi telefona u Kovid ambulanti su 032.710.251 i 062.80.111.85.

Budimo odgovorni, zaštitimo sebe, porodicu i zajednicu.

Moravički Portal / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.