Na današnji dan umrla književnica Mira Alečković

Kao veliki ljubitelj književnosti i čitanja Mira Alečković je veoma rano počela da piše. U gimnazijskim, kasnije i studentskim danima objavljivala je pesme u brojnim časopisima. U Drugom svetskom ratu istakla se kao veliki protivnik fašizma, bila je bolničarka  i dobila brojna zaslužna priznanja i odlikovanja. Po završetku rata počela je da uređuje književne časopise i da piše pesme. Sa kolegama književnicima osnovala je list „Zmaj“ čija je odgovorna urednica bila naredne četiri decenije. Pisala je rodoljubivu poeziju za decu, jednostavne, iskrene lirike i jezika koji je blizak deci. 

Diplomirala je slavistiku i opštu književnost u Beogradu, a postdiplomske studije završila je u Parizu. Govorila je nekoliko jezika, naročito francuski, a njena dela prevedena su na mnoge svetske jezike. Profesor šef katedre za slavistiku na ruskom državnom Univerzitetu Andrej Bazilevski sastavio je „Antologiju srpske poezije 20. veka“ u koju je uvrstio i pesme Mire Alečković. 

Pesnikinja Mira Alečković ostavila nam je brojne zbirke pesama poput „Zvezdanih balada“, „Tri proleća“, „Lastavice“, „Sunčanih solitera“ i druge, a “Pesmu Desanki” posvetila je svojoj profesorki i dugogodišnjoj prijateljici Desanki Maksimović.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *